Hopp til innhold

Kysten til kamp mot Røkke

Folk på Nordkinn samlet seg lørdag til fakkeltog mot planene om å legge ned flere fiskebruk.

Demostrasjon i Mehamn

Rundt 200 personer samlet seg i Mehamn i protest mot Norway Seafoods sine planer om å legge ned fiskebruk.

Foto: Solveig Kåberg

På nyåret ble det kjent at Kjell Inge Røkkes fiskeriselskap Norway Seafoods nok en gang planlegger å legge ned driften ved en rekke fiskebedrifter i Nord-Norge.

Og igjen står driften ved anleggene i Kjøllefjord og Mehamn i fare. Det var grunnen til at rundt 200 mennesker på Nordkinn lørdag samlet seg i protest mot planene.

Vil samle kysten til kamp

I sin appell uttalte Gamvik-ordfører Inga Manndal fra SV, at dette er en viktig sak for hele kysten.

– Det vi markerer i dag gjelder ikke bare Gamvik kommune. Dette gjelder kystsamfunn flere steder i Finnmark, og det gjelder retten til å fiske for den enkelte fiske, uttalte hun.

Godt oppmøte

Roger Hansen

Tidligere Gamvik-ordfører Roger Hansen deltok i protesten mot Norway Seafoods.

Foto: Solveig Kåberg

Med fakkeltog og appeller håper nå kystfolket å sende et klart signal til Røkke-selskapet. Blant de som stod på talerstolen under arrangementet var mangeårig Gamvik-ordfører og Arbeiderparti-politiker Roger Hansen.

– Det er uholdbart at selskapet bryter de avtalene man har inngått med både kommunen og staten. Dette er en protest mot dette, sier Hansen.

Demonstrasjon Mehamn

Folk gjør seg klar til fakkeltog i Mehamn.

Foto: Solveig Kåberg

Hansen håper de med demonstrasjonen kan få støtte fra andre deler av landet. Han sier det er en reell frykt for at anleggene og arbeidsplassene nå skal forsvinne.

– Det frykter vi. Nå har det vært liten drift over tid, men det er unnlatelsessyndene deres vi vil belyse, slik at resten av Norge kan se hvordan de har gått frem, sier Hansen.

Støtter arbeiderne

Men om demonstrasjonen vil få noen betydning for selskapets vurderinger er han noe mer usikker på.

– Vi oppnår i hvert fall at vi støtter arbeiderne som går i uvisshet her. De har fått den ene beskjeden etter den andre, og har lenge følt at de blir holdt for narr, sier Roger Hansen.

Det har foreløpig ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Norway Seafoods.