Hopp til innhold

Endelig så det lysere ut for reiselivet på Svalbard: Så ble det krig i Europa

Reiselivet på Svalbard har vært hardest rammet av restriksjoner under to år med pandemi. I vinter begynte endelig bestillingene fra utlandet å tikke inn igjen. Men så starta krigen i Ukraina.

Svalbard. Turisme.

Etter to år med pandemi begynte bestillingene til Svalbard å ta seg opp igjen. Det skulle ikke vare lenge.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Vi begynte forsiktig å føle en slags optimisme. Vi kunne senke skuldrene; blir det en kjempefin sesong, sier Doreen Lampe i Spitzbergen Adventures.

Etter to år med pandemi som har rammet reiselivet på Svalbard ekstra hardt, begynte bestillingene å tikke inn igjen. I februar var rundt 34 prosent av bestillingene fra utenlandske turister.

Men så ble det krig i Ukraina.

Kurven med bestillinger slutta å stige, og begynte å flate ut. Lampe er ikke i tvil om at krigen er en stor del av årsaken.

doreen lampe

Doreen Lampe i Spitzbergen Adventures trodde de hadde en god sesong i møte.

Foto: Privat

– Det gjør at folk igjen har blitt skeptiske til å reise og skeptiske til å bruke penger. Er det ikke det ene, så er det andre. Jeg begynner å bli sliten og trøtt nå, sier Lampe.

For til tross for to svalbardpakker for å hjelpe reiselivet under pandemien, er selskapet hennes langt unna nivået de hadde før koronaviruset spredte seg over verden.

– Vi er kanskje på halvparten av den drifta vi ville hatt, sier hun.

Svalbardpakke 3

Det er de ikke alene om.

John-Einar Lockert i Svalbard Adventures sier de har mista 50 prosent av omsetninga i 2020, og nesten tilsvarende i 2021.

– Det er mye som ikke kan tas igjen, sier han.

John Einar Lockert

John-Einar Lockert i Svalbard Adventures.

Foto: Privat

Svalbard har vært hardere rammet av restriksjoner enn fastlandet, noe som har ført til at langt færre har satt seg på flyet til øyriket. Her har antall hotellovernattinger gått ned 74 prosent under pandemien.

I september 2020 annonserte derfor regjeringen en egen pakke på 25 millioner kroner til reiselivet på Svalbard. Våren 2021 kom svalbardpakke 2 på 40 millioner kroner, som en kompensasjonsordning til reiselivsnæringa.

Men de økonomiske ettervirkningene av pandemien er fortsatt merkbar for reiselivet. Nå kan krigen i Ukraina føre til videre usikkerhet for reiselivet på Svalbard.

Leder i Visit Svalbard, Ronny Brunvoll, mener derfor det er nødvendig med en ny svalbardpakke.

– Vi trenger en svalbardpakke for å styrke bedriftene, få opp kapitalen, likviditeten og antall ansatte. Det er veldig skjørt, og det skal få forstyrrelser til, sier Brunvoll.

Bekymra

Han deler medlemsbedriftenes bekymring for hvordan krigen i Ukraina vil gjøre det enda vanskeligere for reiselivet å bygge seg opp igjen. Foreløpig har ikke Visit Svalbard sett indikasjoner på stort utslag for reiselivet.

– Men krigføringa i Ukraina, og på hvilken måte det vil påvirke reisemuligheten og reiselysta til våre hovedmarkedet – det er klart det bekymrer oss veldig, sier Brunvoll.

Ronny Brunvoll

Ronny Brunvoll i Visit Svalbard er bekymra for hvordan krigen vil påvirke reiselivet.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

For et reiseliv som har vært gjennom to år med krise, teller hver eneste krone bedriftene får inn. For de hardest pressa bedriftene kan det bety et være eller ikke være.

Brunvoll håper derfor regjeringa vil lytte til reiselivet på Svalbard, og innvilge en «Svalbardpakke 3».

Ikke minst håper han krigen i Ukraina blir kortvarig. Både for reiselivet på Svalbard sin del, men spesielt for ukrainerne.

– Man får bare håpe og tro at grusomhetene i Ukraina tar slutt så man får begynt å normalisere Europa igjen, sier Brunvoll.

Om Svalbard får tilgang til mer støtte, kan ikke regjeringa svare på nå.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark