Hopp til innhold

Krever egen krisepakke: – Det er en blålyssituasjon på Svalbard nå

Nye reiserestriksjoner og krav om negativ koronatest fører til kanselleringer på hoteller, restauranter og aktiviteter. Nå kreves det en egen kompensasjonspakke for reiselivet i Longyearbyen.

Koronatesting på Troimsø lufthavn

Reisende til Svalbard venter på å teste seg for korona på Tromsø lufthavn.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Det er en blålyssituasjon på Svalbard. At regjeringa ikke legger fram egne tiltak til et hardt pressa samfunn, er bekymringsverdig. Det må på plass veldig raskt, sier stortingspolitiker i Troms, Cecilie Myrseth.

Fredag formiddag sto 20–30 personer som i kø for å ta hurtigtest for korona på Tromsø lufthavn før de reiste til Longyearbyen.

En av passasjerene var Ronny Brunvoll, reiselivssjef i Visit Svalbard.

Ronny Brunvoll, reiselivssjef i Visit Svalbard

Ronny Brunvoll, reiselivssjef i Visit Svalbard er en av dem som tok hurtigtesten på flyplassen i Tromsø fredag formiddag.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

– I utgangspunktet så er dette ønsket av oss i lokalsamfunnet. Det er bedre det enn å bli pålagt karantenebestemmelser og ting som er enda mere inngripende. Men det kom på kort varsel, og er en både-og-følelse, sier han.

Det var torsdag at regjeringa gikk ut med at alle som skal besøke Svalbard må avlegge en fersk negativ koronatest. Endringene trådde i kraft natt til fredag. De er basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, og tilsvarer reglene for innreise til Norge.

– Spredning av koronaviruset og særlig de mer smittsomme variantene vil ha alvorlige konsekvenser på Svalbard. Vi innfører regler om testing før avreise fra fastlandet. Ved å kreve negativt testsvar før avreise vil eventuelle smittetilfeller kunne håndteres på fastlandet, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Det vil også vurderes om det er behov for ytterligere tiltak, eksempelvis skjenkestopp.

Alle reisende som skal til Svalbard må nå testes for korona før avreise, det besluttet helsemyndighetene i går.

Alle reisende som skal til Svalbard må nå testes for korona før avreise, det besluttet helsemyndighetene i går.

Et rop om hjelp

Politikerne på Svalbard er i utgangspunktet positive til kravet om negativ koronatest for tilreisende. De vil heller ha det, enn innreisekarantenen som ble opphevet på forsommeren.

I mars i fjor ble det iverksatt strenge tiltak for å unngå koronasmitte på øygruppa. Samtlige reisende som ikke var hjemmehørende i Norden, ble nektet adgang til Svalbard. Alle som i den perioden kom til Longyearbyen måtte i karantene.

Her rammes reiselivet aller hardest: – I år kommer nok mørketiden bokstavelig talt

Men partiene som har flertall i lokalstyret er bekymret for konsekvensene testkravet får for et allerede hardt rammet næringsliv. Derfor har de sendt en felles uttalelse til helse – og omsorgsministeren og justisministeren.

De hevder at skjerpa innreisekrav har ført til umiddelbare kanselleringer av hotellbookinger, avbestilling av bespisning og aktiviteter. Rundt 60 permitteringsvarsler er sendt ut i de to største reiselivsbedriftene.

Politikerne krever at det snarest kommer en egen kompensasjonspakke for bedriftene på Svalbard. De viser til at reiselivet på øygruppen har vært helt eller delvis nedstengt siden mars i fjor, uten at det er gitt kompensasjon for det.

– Til nå har vi ikke hatt noen ekstra kompensasjon for at eksempelvis reiselivsnæringen ikke kan ha et fullt belegg på hotellene sine. Vi fikk en egen pakke, men det var en tilskudds – og omstillingsordning som ikke gir likvider til bedriftene. Det er det de trenger nå, sier Stein-Ove Skilbrei Johannessen (H).

Lokalstyret i Longyearbyen får støtte fra stortingspolitiker Myrseth i Tromsø.

– Man kan ikke sammenligne Svalbard med resten av landet. Du kan ikke bare omstille miljøet på Svalbard til noe annet. Reiselivet er avgjørende viktig for Longyearbyen-samfunnet. Nå kommer det ingen turister dit, heller ikke nordmenn, og da må man sette inn de tiltakene som trengs. Det må gjøres i dialog med lokalstyret og reiselivet på Svalbard, sier hun.

Cecilie Myrseth

Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Trenger krisehjelp

Fredag la regjeringen fram en ny krisepakke på over 16 milliarder kroner. Pengene skal blant annet gå til kommuner og bedrifter som er særlig hardt rammet på grunn av pandemien.

Lokalstyreleder i Longyearbyen, Arild Olsen (Ap) sier pakken i utgangspunktet ser bra ut. Han er likevel usikker på om Svalbard får en del av kaken.

– Vi har tidligere opplevd at Svalbard blir utelukket, og at man må bygge opp egne ordninger fordi man ikke er definert som et eget fylke eller en egen kommune.

Han viser til gode erfaringer med å bygge opp egne tiltakspakker som er mer målrettet mot de utfordringene Svalbard har.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark