Hopp til innhold

Frykter konkurs av koronatiltak: – Livsgrunnlaget forsvinner på et blunk

Små, nyoppstartede reiselivsbedrifter kan bli hardt rammet av restriksjonene rundt koronaviruset. Trine Lyrek lever av å kjøre hund med turister – nå er hun usikker på hvordan hun skal få hjulene til å gå rundt.

Trine Lyrek pakker vekk hundene til datteren Hanna på sjekkpunkt Levajok etter at Finnmarksløpet 2020 ble avlyst.

Trine Lyrek måtte pakke vekk hundene og kjøre hjem fra Finnmarksløpet. Men hun er usikker på hvilken fremtid hun kjører hjem til.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Vi legger jo egentlig mye av grunnlaget for årsinntekten vår i mars, så den vil jo forsvinne, sier Trine Lyrek.

Hun og ektemannen driver reiselivsbedriften Trasti og Trine, som tilbyr blant annet hundekjøring for mange turister som kommer til Alta med blant annet cruiseskip.

Med restriksjonene som er satt inn for å hindre spredning av koronaviruset, er de bekymret for hvordan framtiden kan se ut.

– Nå har vi fått beskjed om at ingen cruiseskip kommer til Alta. Livsgrunnlaget forsvinner jo på et blunk.

NRK møter Lyrek i Levajok, rett etter beskjeden om at også Finnmarksløpet ble avlyst som følge av restriksjonene.

En knust Hanna Lyrek må trøstes av mamma Trine Lyrek etter at Finnmarksløpet 2020 ble avlyst.

Trine Lyrek måtte trøste datteren Hanna Lyrek, som ble helt knust da Finnmarksløpet ble avlyst som følge av koronatiltakene.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Her måtte familien rett og slett pakke hundene som datteren Hanna hadde kjørt med inn i bilen. Men Lyrek er klar på at den uvissheten de kjører hjem til langt på vei overgår den skuffelsen det var å måtte bryte Finnmarksløpet.

– Vi må komme oss hjem og planlegge hva vi skal gjøre, for vi har jo folk i jobb og både jeg og mannen min lever av dette, sier Lyrek.

– Det er egentlig et større dilemma for oss enn at løpet er slutt. Men det skjer ting der ute, og man må jo bare ta hensyn til det.

– Egentlig katastrofe

Leder i Alta Næringsforening, Kjetil Kristensen, sier det er mange bedrifter som står i samme kritiske situasjon som Trasti og Trine akkurat nå.

– Det er for tidlig å si hva de virkelige konsekvensene kan bli på sikt, men disse tiltakene vil påvirke næringslivet sterkt, sier Kristensen.

– Reiseliv, restauranter, butikker – mange av disse stenger nå, og da blir spørsmålet hvor lenge de må ha stengt og hva restriksjonene blir fremover. Næringslivet taper penger, men de faste kostnadene fortsetter likevel å løpe.

Kjetil Kristensen

Kjetil Kristensen er leder i Alta næringsforening. Han opplever hele situasjonen som absurd: – Det er helt uvirkelig, nesten ikke til å tro.

Foto: Stian Strøm / NRK

Kristensen frykter konkurs for små og nyoppstartede bedrifter som ikke har en stor buffer å tære på, og ikke minst tror han at reiselivsbedrifter kommer til å rammes hardt.

– De mister omsetningen som er i dag, og i tillegg får de ikke bookinger framover – samtidig som kostnadene løper. Det er egentlig katastrofe for dem.

Næringsforeningslederen oppfordrer alle bedrifter til å få kontroll over sine faste kostnader og ha god dialog med leverandører og banken, og forsøke å få på plass fleksible ordninger slik at man kan overleve.

– Og lokalbefolkningen må bli flinke til å bruke det lokale næringslivet fremover. Tenk lokalt i innkjøp og aktiviteter – det vil hjelpe på.

– Maler ikke fanden på veggen enda

På Sorrisniva Igloo Hotel i Alta skulle det egentlig vært tusenvis av gjester over de neste ukene, men sånn blir det ikke. Tor Kjetil Wisløff, daglig leder ved hotellet, forteller om en helt annen situasjon.

Sorrisniva i Alta.

De neste dagene og ukene vil det være stille på ishotellet i Alta.

– Her blir det helt tomt nå. Det er jo litt trist, fordi vi er jo egentlig midt i vår høysesong. Dette kom nok litt brått på og mye hurtigere enn vi hadde regna med.

Wisløff forteller at det første de vil gjøre nå, er å se på hvor mange av de ansatte som må permitteres. Men han gir likevel ikke helt opp enda.

– Sorrisniva berges enda en stund, men det er klart at når man ikke har gjester, så har man heller ikke inntekt. Da blir man å slite på sikt. Men vi er litt optimistisk og maler ikke fanden på veggen enda.

Tor Kjetil Wisløf

Tor Kjetil Wisløff håper det snart kommer en løsning som kan berge næringslivet.

Foto: Nina Flage Nilsen / NRK

Tre typer tiltak

Regjeringen la fredag frem tre typer økonomiske tiltak, som alle skal være midlertidige:

  1. Strakstiltak for å unngå konkurser og oppsigelser.
  2. Ytterligere konkrete tiltak for bransjer og bedrifter som er særlig hardt rammet og for næringslivet for øvrig.
  3. Brede tiltak for å opprettholde aktivitet i økonomien hvis det blir nødvendig.

Finansminister Jan Tore Sanner opplyser at tiltakene de legger frem i denne fasen har en beregnet prislapp på 6,5 milliarder kroner.

– Skulle den økonomiske situasjonen forverre seg, vil vi også vurdere tiltak for å stimulere økonomien mer generelt, sier han.