Hopp til innhold

Ny smittetopp i Tromsø – innfører nye tiltak hvis ikke smitten går ned

Vurderer å innføre koronatiltak i Tromsø etter ny smittetopp på 78 personer. Det har aldri før vært så mange koronasmittede i Nord-Norges største by på ett døgn.

Lang kø til teststasjonen i Tromsø sentrum. Køen fortsetter bak bygget til høyre.

NY TOPP: Tromsø kommune opplever nok en smittetopp med 78 nye smittede det siste døgnet. Tirsdag formiddag er køen lang av folk som vil teste seg for covid-19.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Sist uke har det vært mest smitte på barneskolenivå i Tromsø kommune. Størsteparten av tilfellene befinner seg i aldersspennet 5 til 14 år, orienterte smittevernoverlege Trond Brattland på formannskapsmøte i Tromsø tirsdag.

– Vi er ikke så bekymret for de små, men de smitter eldre.

Til sammen 29 personer er innlagt med covid-19 i Helse Nord, 22 av dem på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø. Flere av dem er fullvaksinerte.

Helse Nord har gått i grønn beredskap. I praksis betyr det ikke store endringer, men en økt følge-med-funksjon.

– Helsetjenesten er under press over hele linja, sier Brattland.

Tromsø er i en særstilling. Det er ingen som vet hvorfor smittebølgen kom dit først.

Likevel holder de foreløpig igjen på tiltakene. Hvis ikke situasjonen bedrer seg, vil nye tiltak innføres torsdag 11. november. Han anbefaler så at man venter to uker til før ytterligere nye tiltak innføres.

Nye koronatiltak

Dersom smitten ikke går ned, vil trinn to innebære følgende:

  • Det blir ingen antallsbegrensninger for å hindre smitte fra ukjente, men det vil bli både påbud om bruk av munnbind på offentlig sted, og bordplassering og bordservering på serveringssteder. Det samme gjelder faste tilviste plasser på arrangementer, treningssentre og opplevelsesaktiviteter.
  • Kommunen vil også anbefale maks 20 personer i sosiale sammenkomster i private hjem. Og anbefalt avstand ved korøvelser og korpsøvelser.
  • For å bremse smitte på arbeidsplasser og skoler, vil de innføre påbud om hjemmekontor der det er mulig, samt innføre trafikklysmodellen i barnehager og skoler.

– Vi ønsker å beskytte barn og unge mot tiltak, men sånn som smitteøkningen er nå, er vi nødt til å legge en demper også der, ifølge Brattland.

De øker derfor testing på skolene fremover.

Ved manglende effekt innen to uker, vil nye tiltak innføres torsdag 25. november:

  • Karantenebestemmelser for husstandsmedlemmer
  • Innføre avstandskrav i alle sammenhenger, dvs. meteren
  • Innføre begrensede åpningstider i utelivet
  • Innføre begrensninger i antall på arrangementer
  • Innføre begrensninger i idrettsaktiviteter
Trond Brattland, smittevernlege i Tromsø

– Hvis smitten ikke går ned, går vi til neste trinn 11. november, sier smittevernoverlege Trond Brattland.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Befolkningsimmuniteten må opp

Smittevernoverlege Trond Brattland fikk spørsmål fra kommunestyret om effekten av vaksinen fordi det også ligger fullvaksinerte på UNN.

– Det er ikke ønskelig, men det er også vanlig blant andre virusinfeksjoner. Problemet er at immuniteten i befolkningen er såpass lav at det kan bli mange syke samtidig.

Nå er målet å få opp befolkningsimmuniteten i Tromsø. Via vaksinering og sykdom.

– Nå blir folk syke, og hver gang folk blir syke øker immuniteten. Det er veldig få som blir smittet tre måneder etter forrige runde, også få blir smittet etter 12 måneder.

– Vi skal vel dit at immunitet gjennom å bli smitta er hovedmåten vi blir immun mot dette viruset vi skal leve med.

Tromsø sentrum

Tromsø er i en særstilling. Det er ingen som vet hvorfor smittebølgen kom dit først.

Foto: Annabelle Kårvåg Sørensen / NRK

Vil øke antall vaksinerte

–Vi er først ute med å komme i denne situasjonen. Vi må gjøre alle feilene som alle andre kan lære av, sier smittevernoverlegen.

Både Tromsø kommune og Troms og Finnmark fylke har lav vaksinedekning. Det bekymrer statsforvalteren som nå inviterer kommunene med lavest vaksinedekning til et møte for å diskutere en ny strategi.

– I Tromsø og Alta tester flere positivt hver dag enn noen gang tidligere i hele pandemien. Smitten er også økende i flere andre kommuner i fylket vårt, sier fungerende fylkeslege Bjørn Øygard.

Han kommer nå med en sterk oppfordring til folk om å la seg vaksinere.

– Alle vaksinene som tilbys i Norge er trygge og godt gjennomprøvde og de gir svært god beskyttelse mot alvorlige sykdomsforløp, sier Øygard.

– Burde hatt tiltak

I Alta er det foreløpig ikke planlagt noen lokale tiltak. Men tirsdag deler kommunen ut 1200 hjemmetester til skoler, barnehager og privatpersoner.

Nicolai Skorpen Stokvik er én av dem som får test fordi han har to barn hjemme som er syke. Han er glad de deles ut gratis, men savner inngripende tiltak.

– Jeg mener at vi burde hatt det for lenge siden. Den siste runden med stor smitte har vart ganske lenge. Vi har holdt på med dette i over ett år, hvorfor ikke én måned til, spør han.

Nicolai Skorpen Stokvik har hentet hjemmetester.

Nicolai Skorpen Stokvik savner mer inngripende tiltak.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Mikael Clavier henter også gratis koronatester for å ha på jobben.

– Her i Alta må man kjøre kampanje på vaksinering. Der så mange som ikke er vaksinerte, sier han.

Mikael Clavier utenfor luken hvor hjemmetester deles ut i Alta.

Mikael Clavier mener folk må ta ansvar hvis de mistenker smitte.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Julebordsesong

– Vi må ha tiltak som virker og som flater ut kurven. Vi står rett overfor julebordsesongen som er viktig for utelivsøkonomi, sier Bratland.

Han sier at veien ut av pandemien er seig, men at innføring av nye tiltak ikke er en enkel avgjørelse. Derfor har de lagt tre prinsipper til grunn:

  • Må virke for å redusere smittespredning
  • Må ha minst mulig negativ effekt på økonomien
  • Må være forståelig

Overlege i FHI, Preben Aavitsland, skriver i en e-post til NRK at det viktigste folk kan gjøre nå er å teste seg og holde seg hjemme ved symptomer.

– Det gjelder også barna, poenterer Aavitsland.

Torsdag forrige uke ble det kjent at en ny undergruppe av deltaviruset, kjent som AY. 4.3, sirkulerer i byen.

Smittevernoverlege Trond Brattland har tidligere uttalt at det ikke vil ha noen praktisk betydning for håndteringen av smitten.

Kommunen har hittil kun kommet med anbefalinger som å redusere nærkontakter, mer bruk av hjemmekontor og økt avstand til andre på offentlige steder.