Hopp til innhold

Koronasituasjonen forverrer seg i Nord-Sverige – Finland tilbyr hjelp

Den kraftige økningen i antall nye smittetilfeller i Nord-Sverige ser ikke ut til å avta. Situasjonen er verst i kommunen Gällivare. Der er antallet koronatilfeller tre ganger så høyt som landsgjennomsnittet.

Gällivare sentrum med Malmberget i bakgrunnen.

I kommunen Gällivare er det så langt 300 bekreftede koronatilfeller. En av teoriene er at utbruddet startet i gruvene i Malmberget, som sees til høyre i bakgrunnen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Helsemyndighetene er bekymret for koronasituasjonen i Nord-Sverige.

Onsdag ble det konstatert 103 nye tilfeller av koronaviruset i Norrbotten. Det er en dobling sammenlignet med antallet rapporterte tilfeller dagen før.

Helsemyndighetene i regionen har hevet beredskapen, og smittevernoverlege i Region Norrbotten, Anders Nystedt, omtaler økningen som vanvittig, ifølge SVT.

300 tilfeller i Gällivare

Det er administrasjonsstedet Gällivare som er hardest rammet. Så langt har kommunen 300 bekreftede koronatilfeller.

Torsdag forrige uke fikk sykehuset i Gällivare inn én koronapasient i timen.

Smittevernoverlegen står fortsatt fast på at virusutbruddet startet i gruvene i Gällivare, men understreker likevel at skylden bør legges på individnivå.

Han oppfordrer folk til å følge smittevernrådene.

– Det er ikke en vanlig tid nå, vi står midt oppi en pandemi som tar livet av folk, sier Nystedt.

Finland tilbyr hjelp

Til tross for at Finland fortsatt holder grensa til Sverige stengt, tilbyr finske myndigheter å hjelpe Norrbotten. Finlands innenriksminister, Maria, Ohisalo, sier landet er beredt til å hjelpe både med testing og intensivbehandling, ifølge SVT.

– Vi er her for dere.

Lapplands sykehus i Rovaniemi har allerede kommet med et konkret tilbud om å bistå helsevesenet i Norrbotten. Norrbottens regiondirektør, Anna-Stina Nordmark Nilsson, er klar for å ta imot tilbudet.

– Vi er veldig glade over tilbudet. Det føles trygt, sier hun til SVT.