Hopp til innhold

Ukontrollert koronaspredning i Nord-Sverige

Det har brutt ut omfattende og ukontrollert spredning av koronaviruset i Nord-Sverige. Situasjonen beskrives som akutt.

Gallivare, Sverige

Gällivare ligger i Lappland i Norrbotten, en seks timers kjøretur fra Tromsø. Norrbottens län har nå flest koronatilfeller målt per innbygger i hele Sverige.

Foto: NRK

Nye tall for onsdag viser at regionen har fått fire nye dødsofre bare det siste døgnet, skriver avisa Nordlys. Totalt har 63 personer dødd av koronaviruset i Norrbottn.

Ifølge avisa har Norrbotten passert over 800 tilfeller av viruset – 55 av dem ble rapportert onsdag.

Samtidig kan svenske helsemyndigheter melde at antallet koronadødsfall samlet sett nå har passert 5000. Tallet registrerte dødsfall i onsdag er 5041.

54.562 personer i Sverige er så langt registrert smittet av viruset, og 221 er innlagt til intensivbehandling på sykehus.

– Spredningen startet i gruven

To av kommunene i regionen, Gällivare og Kiruna, ligger over landsgjennomsnittet i Sverige.

Tidligere onsdag la Gällivare kommune ut en melding om at lokalsamfunnet er rammet av ukontrollert spredning av covid-19.

Sosialsjefen i Gällivare har beskrevet smittesituasjonen i kommunen som svært alvorlig etter at viruset har spredd seg både blant innbyggere og i den kommunale helse- og omsorgssektoren.

– Situasjonen er veldig alvorlig, uttalte sosialsjef Anette Viksten Åhl i Gällivare kommune.

Kollektivtrafikken til og fra kommunen er midlertidig stanset som følge av utbruddet.

Kommunens krisegruppe har iverksatt en rekke tiltak for å minske smittespredningen. Blant annet er alle fritids- og kulturanlegg stengt fra og med onsdag. Det gjelder blant annet svømmehaller, bibliotek, idrettshaller og museer.

Smittevernlege Anders Nystedt hevder spredningen av viruset startet i gruven i kommunen, ifølge Sveriges Television (SVT).

Nyheter fra Troms og Finnmark