Nordsvensk sykehus fikk inn én koronapasient i timen

Sykehusene i Nord-Sverige frykter at de ikke har nok ressurser til å ta hånd om alle pasientene. – Situasjonen er veldig alvorlig.

Gällivare sentrum med Malmberget i bakgrunnen.

På sykehuset i Gällivare fikk de torsdag ettermiddag inn en koronapasient i timen. En av teoriene er at utbruddet startet i gruvene i Malmberget, som sees til høyre i bakgrunnen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

I løpet av torsdag ettermiddag kom det inn én koronapasient i timen til sykehuset i Gällivare i Norrbotten i Nord-Sverige, skriver SVT.

Nå frykter ledelsen ved sykehuset at de ikke vil ha nok ressurser dersom økningen fortsetter i samme takt de neste dagene.

– Vi har dessuten gått over til sommerbemanning fra og med i dag. Det gjør det ennå vanskeligere for oss, sier overlege Ola Wulf ved sykehuset.

66 nye tilfeller torsdag

Sykehuset i Gällivare har planer for å ta i mot fem koronapasienter med en økning opp til ti i verste fall.

– Men vi har fått inn en koronapasient i timen i løpet av torsdag ettermiddag, så nå har vi allerede gått over disse fem pasientene. I øyeblikket har vi åtte innlagte pasienter med bekreftet smitte. Da har vi allerede skrevet ut to pasienter som er smittet, men som ikke trenger intensivbehandling.

Regionen Norrbotten hadde per i går 866 tilfeller registrerte tilfeller av viruset. 66 av dem ble rapportert torsdag, ifølge Norrbotten.se.

Per i går lå 20 pasienter på sykehus. Norrbotten har omkring 250.000 innbyggere.

Ifølge Helse Nord ble de kontaktet fredag forrige uke med spørsmål fra Norrbotten om mulig å kunne bistå hvis behov. Imidlertid viste avklaringer på fredag at det ikke var behov for bistand likevel.

Spredningen startet i gruven

To av kommunene i regionen, Gällivare og Kiruna, ligger over landsgjennomsnittet i Sverige.

Onsdag la Gällivare kommune ut en melding om at lokalsamfunnet er rammet av ukontrollert spredning av covid-19.

I Gällivare er alle kultur- og fritidsanlegg stengt. Og bussene går ikke lenger mellom tettstedene i kommunen, skriver Aftonbladet. Det meldes også om 70 prosent fravær i helse- og sosialetaten i kommunen.

Til SVT sier smittevernoverlege Anders Nystedt at han ikke er i tvil om at utbruddet startet i malmgruvene til LKAB i Gällivare.

– Det var her skogbrannen startet. Det er ingen tvil om den saken, sier Nystedt.

En representant for LKAB mener imidlertid at man skal være forsiktig med å peke ut ett selskap som årsak til smittespredningen.

LKAB har likevel stengt en av gruvene etter at 60 ansatte nå er hjemme på grunn av bekreftet eller mistenkt smitte.

Sosialsjefen i Gällivare har beskrevet smittesituasjonen i kommunen som svært alvorlig. Den har spredd seg både blant innbyggere og i den kommunale helse- og omsorgssektoren.

– Situasjonen er veldig alvorlig, uttalte sosialsjef Anette Viksten Åhl i Gällivare kommune.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 26.07.2021
1 420
Smittede siste 7 dager
24
Innlagte
799
Døde
3 403 937
Vaksinerte