Hopp til innhold

Kaotiske koronatilstander i Nord-Sverige – helsepersonell gråter på jobb

Regionen Norrbotten har hevet koronaberedskapen som følge av den kraftige smittespredningen den siste tiden. Blant annet er helsepersonell blitt tilbakekalt fra sommerferie for å bistå.

Gällivare sentrum med Malmberget i bakgrunnen.

På sykehuset i Gällivare fikk de torsdag ettermiddag inn en koronapasient i timen. En av teoriene er at utbruddet startet i gruvene i Malmberget, som sees til høyre i bakgrunnen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Helsepersonell gråter på jobben og når de kommer hjem, sier avdelingsdirektør i sykepleieforbundet i Norrbotten, Camilla Eriksson Sundberg til SVT.

Kriseledelsen i den svenske regionen tok beslutningen om å heve beredskapen lørdag kveld.

Totalt 950 personer har fått konstatert koronasmitte i regionen, ifølge Norrbotten regionens hjemmeside. 27 personer er for øyeblikket lagt inn på sykehus, hvorav sju av dem får intensivbehandling.

Så langt har 63 personer i området dødd av viruset.

I tillegg har flere ansatte i helsevesenet fått påvist smitte. Situasjonen påvirker helsevesenet i hele landet, ifølge SVT.

– Spredningen går raskt nå, og da rammes til og med personell. Det er mange mørke skyer i horisonten, sier Sundberg.

Siste tall fra svenske helsemyndigheter viser at totalt 5122 personer har dødd som følge av viruset.

Prøver å minske smitten

To av kommunene i regionen, Gällivare og Kiruna, ligger over landsgjennomsnittet i Sverige. Også i Kalix har det vært tegn til økt smitte.

Gällivare kommune gikk allerede onsdag ut med et varsel om akutt spredning av koronaviruset.

Situasjonen på akuttavdelingen ved sykehuset der beskrives som kaotisk.

Også sosialsjefen i Gällivare har beskrevet smittesituasjonen i kommunen som svært alvorlig. Den har spredd seg både blant innbyggere og i den kommunale helse- og omsorgssektoren. Det meldes blant annet om 70 prosent fravær i helse- og sosialetaten i kommunen.

Kommunens krisegruppe har iverksatt en rekke tiltak for å minske smittespredningen. Blant annet er alle kultur- og fritidsanlegg stengt. Og bussene går ikke lenger mellom tettstedene i kommunen.

– Vi prøver å ligge et steg foran, og fordele der behovet er størst. Vi følger med på hvordan situasjonen utvikler seg kontinuerlig, sier divisjonssjef for alle sykehusene i Nord-Sverige, Anna Alm Andersson.

Smittevernlege Anders Nystedt hevder spredningen av viruset startet i gruven i kommunen, ifølge Sveriges Television (SVT).