Hopp til innhold

Kleskjede fjerner omstridt plakat: – Ekte forbrukermakt!

Et voldsomt engasjement i sosiale medier har fått kleskjeden Cubus til å fjerne den lettkledde plakaten fra alle sine butikker. Marthe Valle som startet debatten kaller det en stor seier.

Marthe Valle og retusjert modell

–Reklame- og motebransjen er en kynisk bransje som ofte prøver å tjene penger på andres usikkerhet, sier Marthe Valle.

Foto: Marthe Valle /NRK

Hei Cubus! Dette står ved inngangen til BARNEavdelinga deres, hva veier dette voksne mennesket? 40 kg? Jeg er så LEI!! Faen!

Marthe Valle på Facebook

Bildet artisten Marthe Valle fra Harstad la ut på Facebook onsdag kveld, har fått sosiale medier landet rundt til å koke.

Bildet av plakaten av den lettkledde modellen som viser frem billig undertøy ved inngangen til Cubus sin barne- og ungdomsavdeling provoserte mange.

– Dette er kanskje det beste med sosiale medier. Når noe virkelig treffer, så er man plutselig mange som står bak et budskap. Da er kjeden som presenterer dette kroppsbildet nødt til å forholde seg til hva folk sier, sier Valle til NRK.

Vil at datteren skal vite hun er bra nok

Cubus fjerner reklameplakat

Denne plakaten skal nå fjernes fra Cubus sine butikker over hele landet.

Foto: Marthe Valle

Marthe Valle sier det er flere grunner til at hun reagerte på plakaten ved inngangen til barneavdelingen. Blant annet en usikkerhet som henger igjen fra ungdomstiden, som hun mener hun har blitt konfrontert med hele sitt voksne liv.

– Da følte jeg aldri at jeg passet inn i det generelle bildet av hvordan en kvinne skal se ut for å bli oppfattet som bra nok. Jeg har også blitt mor, og jeg ønsker at min datter skal vite at hun er bra nok uansett. Det er den sterkeste motivasjonen for at jeg engasjerer meg i dette.

Jeg lurer på hvilke vurderinger som er gjort, når noen bestemmer at nå er dette bildet akkurat sånn som vi vil ha det, og vi setter det akkurat her!

Marthe Valle

Hun vil kunne gå på butikken å handle klær uten å måtte se sånne bilder.

– Mange unge jenter har symptomer på depresjon, og det tror jeg ofte dreier seg om jakten på den perfekte kroppen. Man føler seg utilstrekkelig fordi man ikke passer inn i et bilde som er uoppnåelig. De aller fleste kommer aldri til å se ut som modellen på plakaten, sier Valle til NRK.

Sender et sterkt signal

Mange har tatt kontakt med Cubus på Facebook. Der har de sagt at hvis ikke Cubus gjør noe med plakaten, kommer de blant annet til å boikotte kjeden.

I dag bestemte kleskjeden Cubus seg for å fjerne plakaten fra alle kjedens butikker i hele landet.

– Det er helt utrolig. Det viser at vi som forbrukere har makt, og mulighet til å nå frem. Det sender et sterkt signal, og det er en veldig god motivasjon til å fortsette å si fra når vi ser noe som er galt, sier Marthe Valle fornøyd.

– Har ikke endret proporsjonene

Julie Eckhardt

Pressekontakt i Cubus Julie Bragli Eckhardt.

Foto: Privat

Pressekontakt i Cubus Julie Bragli Eckhardt sier de har tatt alle tilbakemeldingene fra publikum på alvor.

– Vi er glad for tydelige tilbakemeldinger fra våre kunder, noe vi tar på alvor og vi har derfor valgt å fjerne plakaten, sier hun til NRK.

Eckhardt sier det har vært interessant å følge med på alle tilbakemeldingene de har fått på Facebook. Men ifølge henne er ikke modellen på plakaten retusjert.

– Bildet er fargekoordinert og lysjustert, men proporsjonene er ikke endret. Cubus er opptatt av at modellene som brukes skal være sunne, og har ingen intensjoner om å fremme uheldige kroppsidealer.

Eckhardt sier at plakaten sto ved barneavdelingen fordi den sto montert på alarmbøylen ved inngangen til butikken. I dette tilfellet lå barneavdelingen rett innenfor.

– Alvorlig feiloppfatning av kroppsbilde

Vibeke Stalsberg, psykologspesialist og seksjonsleder for regionalt senter for spiseforstyrrelser

– Det som er bekymringsfullt er hva man formidler til barn og unge gjennom et sånt bilde, sier Vibeke Stalsberg.

Foto: Privat

Vibeke Stalsberg er psykologspesialist og seksjonsleder for regionalt senter for spiseforstyrrelser for barn og ungdom.

Hun syns det er veldig bra at Marthe Valle har tatt opp problemstillingen.

– Det bildet ser ikke ut som en vanlig kvinnekropp. Hun er åpenbart tynn, men vinkelen og måten bildet er satt opp på er ikke en vanlig måte å formidle en kvinnekropp på. Når det står foran en barneavdeling så tenker jeg at det er et bidrag til en formidling av kropp som er ganske problematisk, sier Stalsberg til NRK.

Det bidrar til en feiloppfatning av hvordan en vanlig kropp skal se ut.

– Usikkerhet rundt kropp er veldig vanlig blant ungdom, og da trenger man gode bilder på hvordan en naturlig kropp ser ut, og ikke bilder som skaper mer usikkerhet enn hva man allerede har. Man kan bekymre seg for om slike bilder kan bidra til spiseforstyrrelser eller kroppsbildeforstyrrelser blant unge, mener Stalsberg.

Hun er glad for at Cubus har bestemt seg for å fjerne bildet.