Hopp til innhold

– Jeg hater kroppen min

– Hvis det er noe jeg ikke er fornøyd med, så er det kroppen min, sier AUFs Kai Steffen Østensen. Han vil ha strengere regler når bilder av unge kropper er finpusset og etterbehandlet.

Kai Steffensen Østensen

VIL HA REGLER: – Dagens kroppsidealer i media er også en personlig belastning, sier Kai Steffen Østensen. Søndag diskuterer Vest-Agder Arbeiderparti regler som skal dempe jaget etter perfekt kropp og utseende blant unge.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

– Kroppsfokuset i dagens samfunn skaper en vrangforestilling om hva en normal kropp skal være, sier leder i Vest-Agder AUF Kai Steffen Østensen.

Lørdag gikk han på talerstolen under årsmøtet til Vest-Agder Arbeiderparti. Østensen, som jobber som assistent ved Lister skole i Flekkefjord, ga klar beskjed.

Han hater kroppen sin.

Magemuskler

19-åringen etterlyser skjerpet innsats mot fiksing og triksing med bilder.

– Mediene fokuserer mye på magemuskler og i det hele tatt muskulatur. Dessuten skal man ikke trene for å komme i bedre form, men bare for å få en fin kropp. Det er fokuset i dagens samfunn, sier Østensen.

Les også:

Saken er også noe som berører AUF-lederen personlig.

– Dette er personlig for meg. Hvis det er noe jeg ikke er fornøyd med, så er det kroppen min, sier han.

Han mener kroppen hans er langt ifra det mediene fremstiller som en fin kropp.

– Hvis jeg skal være ærlig, så har jeg en kropp som ikke er i samsvar med det kroppsidealet mediene fremstiller.

Redd for stranden

– Muskler, sixpack, stram rumpe, legger og lår som er stramme og fine. Alt dette må være på plass for å ha en fin kropp, sier Østensen.

Han sier at presset rundt kroppsidealet er tungt for hodet.

– For meg selv går det på det psykiske, noe som tar på. Det er så seriøst at jeg har nære venner som ikke føler de kan gå i bar overkropp eller shorts på stranden, sier Østensen engasjert.

Regler for retusjering

Østensen frontet på årsmøtet i Kristiansand lørdag en resolusjon som skal bekjempe kroppspresset.

– I resolusjonen står det at regler for retusjerte bilder bør strammes inn og bildene bør merkes bedre. I tillegg er kompetanseheving i skolen viktig, og det bør fokuseres mer på hva som er en normal kropp, sier han.

Krever kampanjer og strengere regelverk

Søndag vedtok årsmøtet i Vest-Agder Arbeiderparti et krav om at regelverket som allerede eksisterer i forhold til retusjering av reklamer som bygger på sex og kropp skal bli strengere. Alle reklamer skal opplyses at er retusjerte med et advarselsikon.

Dessuten at det etableres kampanjer mot kroppspress og for et godt selvbilde, spesielt rettet mot grunnskoler og videregående skoler. Vest-Agder Ap ønsker at det bevilges mer penger til gode psykisk helsebringende tiltak som hjelpetelefoner for barn og ungdom.