Hopp til innhold

Politiet henlegger mystisk kabelbrudd - skipper på russisk tråler avhørt

Politiet har ikke funnet beviser nok for at det var menneskelig aktivitet som førte til brudd i en sjøkabel mellom Norge og Svalbard. Nå henlegges saken som intet straffbart forhold.

Fiberkabel Svalbard

Her kommer sjøkabelen i land. På et strekk mellom 130 og 230 kilometer fra Longyearbyen ble det i januar et brudd i kabelen.

Foto: Jannicke Mikkelsen / NRK

En russisk tråler har vært i politiets søkelys etter kabelbruddet, opplyser politiadvokat Ronny Jørgensen ved Troms politidistrikt.

– Under etterforskningen har vi også foretatt avhør av skipper på en russisk tråler som var i det aktuelle området ved signalutfallet..

Politiadvokat

Politiadvokat Ronny Jørgensen i Troms politidistrikt.

Foto: Erik Lieungh, Politiet

Etter henstilling fra Sysselmesteren flyttet tråleren fiskeriaktiviteten fra området.

– Selve kabelen på det aktuelle strekket ble ikke lokalisert, men spor på havbunnen kan tyde på at en tråldør har vært i området over kabelen. Det er likevel ikke påvist noe sammenheng mellom signalutfallet og trålingen, sier Jørgensen.

I det aktuelle området har det over lang tid foregått fiskeriaktivitet, og aktiviteten er lovlig i henhold til fiskerilovgivningen.

Både på norske og russiske sjøkart er kabelen tegnet inn.

Det er såpass stor usikkerhet omkring årsakssammenheng og videre en usikkehet omkring hvem som kan ha gjort dette, og ingen har hatt status som mistenkt i saken.

Navigatører om bord på den russiske tråleren har vært avhørt i saka, uten at politiet har fått noen indikasjoner på at de har hatt noe med kabelbruddet å gjøre.

Undersøker havbunnen

Politiet gjennomførte en undervannsundersøkelse med en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) via fartøyet "Polarsyssel", for å finne årsaken til kabelbruddet mellom Norge og Svalbard.

Foto: Troms politidistrikt

Ligger dypt

Det var natt til 7. januar at den ene av to sjøkabler til Svalbard sluttet å fungere. Svikten ble oppdaget på et strekk mellom 130 og 230 kilometer fra Longyearbyen.

Kablene gir internett og annen kommunikasjon til øyriket, og er gravd ned der havbunnen befinner seg på 1600 meters dyp.

Det ble tidlig slått fast at man ikke kunne utelukke at mennesker sto bak kabelbruddet. Siden da har Troms politidistrikt, sammen med eieren Space Norway, undersøkt hva som har skjedd.

Nå har politiet henlagt saken, bekrefter politiadvokat i Troms politidistrikt, Ronny Jørgensen.

Sysselmesterens skip under feilsøkingen på sjøkabelen som kobler Svalbard til fastlandet.

Sysselmesterens skip under feilsøkingen på sjøkabelen som kobler Svalbard til fastlandet.

Foto: Dag Hugo Stølan / Space Norway

Politiet har ikke gjort noen funn som tilsier at skaden på kabelen er en villet handling.

Strømmen i kabelen kommer normalt fra fastlandet. Men etter noen dagers arbeid klarte teknikere å sette på strøm fra Svalbard så kabelen kunne virke igjen.

Troms politidistrikt har etterforsket saken for å avdekke om det ligger en kriminell handling bak skaden på kabelen.

Taktiske etterforskere og kriminalteknikere har gjennomført blant annet undervannsundersøkelse med en fjernstyrt undervannsfarkost.

Det har det gjort via fartøyet «Polarsyssel» som var satt til disposisjon av Sysselmesteren på Svalbard.

Les også Stadig større deler av bunnen i Arktis tråles etter fisk. Det kan skade sårbar natur

Fiskefartøy med trål