Hopp til innhold

John Kerry: – På Svalbard finnes de største bevisene på verdens klimaendringer

USAs utenriksminister John Kerry var opptatt av å få førstehånds informasjon fra forskerne om miljøforandringene i Arktis da han torsdag besøkte Svalbard.

Ny-Ålesund, Svalbard

USAs utenriksminister John Kerry (i midten) og utenriksminister Børge Brende (t.v.) ombord i forskningsfartøyet Teisten ved Blomstrandbreen og Blomstrandhalvøya sammen med Jan-Gunnar Winther som er direktør ved Norsk polarinstitutt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

John Kerry landet på flyplassen i Longyearbyen ved nitiden torsdag morgen, der han ble mottatt av sysselmann Kjerstin Askholt. Derfra dro han direkte videre med småfly til Ny-Ålesund, der han fikk en orientering om forskningsvirksomheten, og møtte forskere som jobber i forskningsbyen på 79 grader nord. 20 land driver forskning der, 10 av dem har egen forskningsstasjon.

– Jeg har jobbet med klimasaken i årevis. Svalbard er det området der de største miljøforandringene skjer, og det er her de største bevisene finnes på klimaendringer vises så jeg mente det var veldig viktig og komme hit for å lytte til forskere, og lære av dem som har førstehånds informasjon om klimaendringene, sa John Kerry under et intervju med NRK.

Fikk informasjon om klimaendringene

Kerry fikk også være med på båttur på Kongsfjorden – til Blomstrandbreen. Dette er en av de breene som har trukket seg kraftig tilbake. Det som før var kjent som Blomstrandhalvøya, er dermed blitt til en øy.

Faglig guide på turen var direktør for Norsk Polarinstitutt, Jan-Gunnar Winther.

– Jeg fortalte ham om de endringene vi ser i klimaet her på Svalbard, blant annet ved at det blir mindre fjordis, og at breene trekker seg tilbake. Vi har også snakket om endringene i havets økosystem, om forsuring og forsøpling, sier Winther til NRK.

John Kerry og Børge Brende

USAs utenriksminister John Kerry (t.h.) og utenriksminister Børge Brende ombord i forskningsfartøyet Teisten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Tilbake i Ny-Ålesund hadde Kerry og utenriksminister Børge Brende lunsj og samtaler i Amundsen-villaen.

Da Kerry i ettermiddag forlot Longyearbyen, hadde han tilbrakt rundt fem timer på Svalbard.

Første besøk på øygruppen

Dette er første gang en sittende amerikansk utenriksminister besøker Svalbard. Men flere andre amerikanske toppolitikere har vært her tidligere. Hillary Clinton, som da var senator, besøkte Svalbard i 2004. Senere ble hun som kjent utenriksminister. Fire år senere var tidligere utenriksminister Madeleine Albright og tidligere president Jimmy Carter på Svalbard.

Og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon besøkte Svalbard i 2009 og i fjor. Han kom for å lære av forskerne, og å se klimaendringene i Arktis med egne øyne.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark