Hopp til innhold

Johansen: – Han sa vi ble skutt om vi dro fra Syria

Den tidligere ektemannen til Ruth Johanne Johansen er tiltalt i Senja tingrett for frihetsberøvelse. Han nekter for å ha bortført familien til IS-hovedstaden.

Senja tingrett syria saken

Første dag av rettssaken startet tirsdag.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Eksmannen erkjenner ikke straffskyld for frihetsberøvelse. Det kom fram tirsdag, under rettssakens første dag i Senja tingrett.

Den norsk-syriske mannen er tiltalt for å ha tatt med sin norske kone og deres fem små barn fra Botnhamn til det krigsherjede Syria.

Han er også tiltalt for å ha kontaktet sin kone mens etterforskningen pågikk, og dermed brutt besøksforbudet. Dette erkjente han i Senja tingrett, og forklarte at han gjorde det gjennom en han var i kontakt med i fengselet.

– Han sa han reddet oss

Ruth Johanne Johansen forklarer seg tirsdag om hendelsene som skjedde for knappe to år siden.

Fornærmede fortalte i sitt avhør at mannen hadde sagt at han reddet dem idet de kom over grensa til Syria. Hvis noe nå skjedde med dem, ville de komme til paradis, skal den tiltalte ha sagt.

Hun sa også at hun hadde tryglet om å få ta ungene med tilbake til Norge. Da skal mannen ha sagt at familien ville bli skutt.

Johansen fortalte i avhøret at før de dro fra Tyrkia fikk hun den tidligere ektemannen til å sverge på Koranen at de ikke skulle til Syria. Dette skal han ha gjort, og deretter blitt konfrontert av Johansen.

Da sa han at det var lov å lyge, når målet var å gjøre barna til gode muslimer og i krig, ifølge henne.

Ruth Johanne Johansen

Ruth Johanne Johansen forklarte seg om hva som skjedde i Syria sommeren 2014.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Måtte forlate retten

Bistandsadvokat Tone Norderval leverte inn en begjæring om at tiltalte måtte forlate retten under fornærmedes forklaring. Det ble avslått av dommerne.

Begjæringen ble likevel akseptert etter at det viste seg å være vanskelig for fornærmede å forklare seg foran tiltalte.

Eksmannen sitter derfor i et annen rom under fornærmedes forklaring.

Bevis for permanent flytting

Aktor Marie Lygre

Aktor Marie Lygre i Senja tingrett.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Det vil bli lagt fram dokumentasjon i retten på at både strømabonnementet og barnehageplassene til ungene var sagt opp.

Aktor Marie Lygre mener dette viser at mannen hadde planlagt å ta familien med til Syria for godt.

– Bevistema i saken er hvorvidt tiltalte bevisst har tatt kvinnen og barna inn til Syria der de i realiteten ikke har mulighet til å unnslippe fordi det er et krigsområde, sier Lygre til NRK.

– Det er et poeng at kvinnen beskriver hvordan de har hatt det under oppholdet. Det vil belyse forhold som har betydning for straffeutmålingen i saken.

Bortført eller frivillig

Det var sommeren 2014 den norsk-syriske familien reiste på ferie til Tyrkia der de skulle besøke mannens familie. De fem ungene deres var da fra ett til åtte år gamle. Da hadde de bodd i Botnhamn ei tid, etter at de flyttet fra Tromsø.

Det rettssaken i Senja tingrett må få klarhet i, er om hun og ungene ble bortført til Syria og IS-hovedstaden Raqqa. Den norsk-syriske mannen hevder de ble med frivillig.

Den norsk-syriske mannen ble arrestert da familien kom tilbake til Norge. Han har siden vært fengslet for narkotikaomsetting i forbindelse med en annen sak.

Kart over Syria

Kartet viser bevegelsene kvinnen mener de forflyttet seg i Syria, og er en del av bevismaterialet.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Flere nyheter fra Troms og Finnmark