Hopp til innhold

Botnhamn slår ring om familien til Syria-farer

Bygda Botnhamn på Nord-Senja har fått Syria-konflikten nært inn på livet.

botnhamn

Silje Våge er venninne med den norske kvinnen som skal ha blitt bortført til Syria i lag med sine fem barn.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Mannen som er sikta for å ha bortført kona og barna til det krigsherja landet , bodde i bygda med familien. Nå slår bygdefolket i Botnhamn ring om kvinna og barna.

– Det var en fryktelig melding å få at de hadde blitt bortført, og vi blei veldig engstelige.

Se TV-saken:

Bygda Botnhamn på Nord-Senja har fått Syria-konflikten nært inn på livet. Mannen som er sikta for å ha bortført kona og barna til det krigsherja landet, bodde i bygda med familien. Nå slår bygdefolk ring om kvinna og barna.

Vi var mange som lurte på hvorfor og hvordan dette hadde skjedd, sier Silje Våge, som er venn og kollega med kvinna som trolig ble lurt inn i Syria med fem barn.

botnhamn

Egil Johansen leder Nord-Senja fiskeindustri. Der jobbet 35-åringen, som nå er siktet for å ha bortført kona og sine fem barn til Syria.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Det man vet, er at Botnhamn-kvinna og hennes syriske mann dro til Tyrkia med deres fem barn i sommer.

Så skal ektemannen ifølge politiet ha bortført kona og barna inn i Syria, og mens han deltok på opptrening hos IS, ble kona og de mindreårige barna holdt under væpnet vakthold.

botnhamn

To av de fem barna som skal ha blitt bortført til Syria, er elever ved Botnhamn skole.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Feiret at de var trygge

Sist lørdag kom de tilbake til Norge. Mannen er anholdt og varetaktsfengsla til ei narkotikasak skal opp for retten. I tingretten ble mannen dømt til to års fengsel for å ha innført relativt store mengder narkotika til Norge. Kona og barna hans er fortsatt i Sør-Norge, der de har fått hjelp til å bearbeide opplevelsene de har hatt i sommer. Nå forbereder bygda Botnhamn seg til å ta i mot dem. Hjemkomsten har de allerede feiret.

– Vi feiret allerede på søndag at de var kommet tilbake til Norge. Det blir nok også stor jubel også når de kommer hjem. Vi står parat til å hjelpe med hva det måtte være. Men vi er forberedt på at vi må gi dem tid og gjøre alt i deres tempo, sier Silje Våge.

– Vil ikke ha mannen tilbake på fiskebruket

På fiskebruket der mannen arbeidet var mannens politiske holdning ukjent.

– Vi visste at han var fra Syria, og det er jo litt spesielt i seg selv. Men vi fikk ikke noe forvarsel, sier daglig leder Egil Johansen.

– Men vil du ha han tilbake i jobb her?

– Nei. Det blir for ekstremt, sier Johansen.

botnhamn
Foto: Linda Pedersen / NRK

.