Hopp til innhold

Derfor lar vi oss engasjere av jegertvillingene

TV-programmet om jakttvillingene har skapt en storm av reaksjoner. Det er fordi de bryter med forventningene vi har til unge jenter i media, mener forsker.

Johanne og Kristine Thybo Hansen

Johanne og Kristine Thybo Hansen i sitt rette element, ute i naturen.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Gunn Enli

Gunn Enli, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

– Er du ung og pen som jente, blir du svært ofte satt i en bås. Det er fascinerende at de så til de grader bryter med de forventningene man har til unge jenter i mediebildet. De bryter med det klassiske bloggerimaget, sier Gunn Enli, Førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Tirsdag ble programmet «Kjære søster» sendt i «Ut i naturen» på NRK1. Møtet med de 22 år gamle tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen fra Nordreisa som banner, røyker og går på småviltjakt.

Enormt engasjement

Reaksjonene på programmet lot ikke vente på seg. I løpet av de siste to dagene har det til sammen kommet over 2.500 kommentarer og over 19.000 har likt innleggene om jakttvillingene på Facebook.

Hovedvekten av kommentarene er positive, og jentene blir blant annet omtalt som både tøffe, kule og sporty.

Se hele programmet i NRKs Nett-TV her:

Nærmere Ronja Røverdatter kommer man ikke, og her kan du gange det med to... Tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen er unge, men likevel erfarne jegere fra Reisadalen i Troms. Vi blir med på småviltjakt.

Kjempeflotte jenter som kan mer enn å ta selfies og digge sæ sjøl og telle likes på sosiale medier. Klart noen må komme med meningen sine men NRK har her klart å laga nok et bra naturprogram som får igang litt diskusjon åsaå! Æ ville gå på jakt med dem og lære Dem virka flinke!

Fra vår Facebookside

Enli tror at mange identifisere seg med det å ikke være helt A4. Hun mener at mengden reaksjoner kommer av at sosiale medier er et sted der folk som vanligvis ikke kommer til ordet i avisenes kommentarspalter får muligheten til å gi umiddelbar respons.

– Programmet appellerer til følelsene våre, og mange av oss får et umiddelbart behov for å uttrykke sympati, kritisere dem, undre over om de virkelig kan være slik som de er, sier Enli.

Vil forsvare jentene

Hun tror mange har blitt veldig glade i jentene etter programmet, og at de på en måte har fått en fanskare på internett.

Egil Aslak Aursand Hagerup som er sosiale medierådgiver i NRK er enig i det.

– Her har du to kule, unge jenter som jakter og følger drømmene sine. Mange har blitt glade i dem, og heier på dem. Når andre da kommer og kritiserer jentene, er det mange som ønsker å ta dem i forsvar, sier Aursand Hagerup.

Egil Aslak Hagerup

Egil Aslak Aursand Hagerup er sosiale medierådgiver i NRK.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

For i tillegg til det positive har også jentene fått en del kritikk, både for røykingen, bannskapen og for selve jakten.

Kritikken kommer både fra jaktmotstandere og fra jegere som reagerer på våpenhåndteringen.

Engasjerende tema

– Det er de samme sakene som skaper engasjement i sosiale medier som ellers i samfunnet. Tema som dyrevelferd og banning engasjerer mange, sier Aursand Hagerup.

Stakkars søte harepus :( Og den uskyldige fuglen har vel ikke skadet noen!

Kommentarfeltet på NRKs Facebooksider

Når flere forskjellige grupper ønsker å kritisere jentene samtidig som svært mange støtter dem, blir engasjementet enda større.

Til tross for kritikken har tonen på NRKs Facebook-sider jevnt over vært god.

– Det er en veldig god selvjustis i kommentarfeltet. Folk oppfører seg stort sett fint, og det kommer kanskje både av at vi forsøker å følge opp diskusjonen, og av hva slags publikum «Ut i naturen» har, mener Aursand Hagerup.

Støtte fra Finnmarksløpet-vinner

Dobbeltvinner av Finnmarksløpet, Inger-Marie Haaland, har støttet søstrene Hansen på Facebook.

Inger-Marie Haaland

Inger-Marie Haaland, dobbeltvinner av Finnmarksløpet, har latt seg imponere av søstrene Hansen fra Nordreisa.

Foto: Trond Lillealtern / NRK

– Jeg synes de er kule, og det er herlig med to unge jenter som er så dedikerte til jakta, sier Haaland til NRK.

Hun har selv vært jeger i mange år, der hun jakter på fugl, elg, rein og rådyr. Haaland mener dette handler om mat og ressurser.

– Jeg blir helt matt av sånne negative reaksjoner som har kommet etter programmet. Nå ser ikke jeg mye på tv, men dette programmet tok virkelig tak i meg, og da måtte jeg kommentere det, sier hun.

Håper programmet fører til flere jegere

Ann Eva Isaksen i Skrolsvik

Ann Eva Isaksen er leder for Troms jeger- og fiskerforbund.

For Norges jeger- og fiskerforening kan programmet om jentene få enormt positiv virkning, mener leder for fylkeslaget i Troms, Ann Eva Isaksen.

– Dette treffer jo midt i vårt satsingsområde som er jenter og unge jegere. De er knalltøffe og kjemperepresentanter for jegere, sier Isaksen.

Hun håper programmet kan være med på å rekruttere flere jegere, og er glad for at jentene

– Når det kommer til kommentarene om våpensikkerhet, så er jo nettopp noe som er veldig viktig for oss å fokusere på når vi lærer om nye jegere. Det er viktig at de lærer å håndtere både våpen og vilt på en god måte, sier Isaksen.

– Vet folk for lite om hvordan jakt fungerer?

– En del av å gå på jakt er at man kan komme til å skadeskyte. Det skjer selv jegere med mange års erfaring. Det viktigste er at man bruker tid på skytebanen, sier Isaksen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark