Hopp til innhold

Forsvarer jaktsøstrene etter storm på sosiale medier

«Ut i naturen»-programmet om de jaktende tvillingene fra Nord-Troms fortsette å skape storm i sosiale medier, både på godt og vondt.

Jaktjenter

Søstrene Kristine og Johanne Thybo Hansen (22) lever for hunder, jakt og friluftsliv. Tirsdag ble de rikskjendiser.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Noe av det som mange av seerne har reagert på er at jentene i mange scener går med hagla over skuldra, peker den mot kameramann og hverandre. Kolben på hagla er ikke brukket opp slik som er vanlig for å vise at våpenet er uladd.

Det har fått mange til å reagere og kommentere at jentene peker mot andre mennesker med skarpladd våpen. På jegerprøvekurs lærer potensielle jegere at hagla alltid skal være åpen og synlig uladet når jegeren beveger seg i vanskelig terreng, møter andre eller slår leir.

Når to personer går på jakt sammen går man med ladd våpen, men våpenet skal i enhver tid peke i sikker retning og ikke mot folk.

Bannes det kunne dem i alle fall ,forferderlig og høre.En ekte nordlenning banner ikke slik.Er selv fra Nord, lengst nord .Dårlig ordfårråd vil no æ si

Fra våre facebooksider

Gikk med uladde våpen

– Jentene har alltid uladde våpen når de beveger seg i skogen, men de pleier ikke å brekke opp kolben, sier programskaper Hans Børge Hartvigsen hos NRK i Tromsø.

Han var med de to jentene ut på tur. Han sier at han sitter igjen med et inntrykk av to jenter som har et veldig bevisst forhold til jakt og våpenhåndtering.

Hans Børge Hartvigsen

Programskaper Hans Børge Hartvigsen.

Foto: Ingun A. Mæhlum

Han forteller at det er flere jegere i landsdelen som ikke har for vane å gå med brukket hagle når de er på jakt, såfremt de ikke møter på andre i naturen.

– Vi kunne sikkert ha tydeliggjort at våpnene var uladde ved å vise fram hvordan de stopper og lader hagla før de skyter, sier Hartvigsen.

Han mener likevel at det ikke var rett av ham å be jentene om å gå med brukket hagle.

– Jeg ville ikke påvirke hvordan de oppførte seg, men vise hvordan de er på jakt, sier Hartvigsen.

Se det mye omtalte programmet her:

Nærmere Ronja Røverdatter kommer man ikke, og her kan du gange det med to... Tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen er unge, men likevel erfarne jegere fra Reisadalen i Troms. Vi blir med på småviltjakt.

Flere hundre tusen

505.000 TV-seere fikk med seg «Kjære søster» som ble sendt på NRK1 tirsdag. På nett har nærmere 300.000 lest om tvillingene.

Debatten om de jaktglade 22-åringene har rast på sosiale medier. Så langt er det kommet inn over 1.300 kommentarer på NRK Troms og Finnmark sine Facebook-sider.

Selv om hovedvekten av responsen er positiv, er det mange som har reagert på både jentenes språkbruk og røyking.

Kjempeflotte jenter som kan mer enn å ta selfies og digge sæ sjøl og telle likes på sosiale medier. Klart noen må komme med meningen sine men NRK har her klart å laga nok et bra naturprogram som får igang litt diskusjon åsaå! Æ ville gå på jakt med dem og lære Dem virka flinke!

Fra vår Facebookside

flinke jenter! med sneip og banne i anna hvert ord!

Fra vår facebookside

– Vet lite om jakt

Mange reagerer også på jaktscenene i programmet. Hartvigsen tror det kommer av at mange ikke har et realistisk forhold til jakt.

– Det er ikke uten grunn at det er forbudt å filme i norske slakteri. Å ta livet av et dyr er aldri pent, sier Hartvigsen, som selv er en ivrig jeger.

Hartvigsen forteller om en overveldende respons til ham som programskaper.

– Jeg får i hovedsak kommentarer på det faglige, hvordan jentene fungerer på skjermen og klippingen. Det har så godt som bare vært positivt, sier han.

Det har dessverre ikke lyktes NRK å komme i kontakt med tvillingene for å høre deres reaksjon på responsen etter programmet.

Johanne og Kristine Thybo-Hansen.

Bli med Kristine og Johanne på skytetrening.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark