Hopp til innhold

Tvillingsøstrene har fått Facebook til å koke

På søndag skrev NRK om de to jaktglade tvillingene som i kveld er å møte i programmet "Ut i naturen". Det skapte debatt på Facebook.

Johanne og Kristine Thybo Hansen

Johanne og Kristine Thybo Hansen fra Nord-Troms lever for hunder jakt og friluftsliv.

Foto: Harald Albrigtsen / NRK

Tirsdag kveld klokken 19.45 på NRK1gikk episoden "Kjære søster" i serien «Ut i Naturen».

Da forhåndssaken om jentene ble publisert på søndag, tok det fyr i kommentarfeltet på Facebook.

Mens mange skrev at de gledet seg til programmet, og at jentene er tøffe, var det også en del som reagerte negativt. Spesielt er mange tydelig imot jakt hvor dyrene ikke brukes til mat.

Se hele «Kjære søster» her:

Nærmere Ronja Røverdatter kommer man ikke, og her kan du gange det med to... Tvillingene Johanne og Kristine Thybo Hansen er unge, men likevel erfarne jegere fra Reisadalen i Troms. Vi blir med på småviltjakt.

Fylkesleder i Norsk Jeger og Fiskerforbund i Troms, Ann-Eva Isaksen, sier at hun skjønner at det blir debatt.

Det står ikke mye respekt av å ha avlivning av friske dyr som hobby. Noe er galt når man har glede av slikt, og det gjelder både menn og kvinner. Og jada, vet at vi slakter husdyr for å få mat, men det er da svært få (forhåpentligvis ingen) som gjør det for moroskyld. Jakt er greit, så lenge man gjør det KUN for å mat...

Kommentarfeltet på NRKs Facebooksider

Nødvendighet

– Jeg skjønner at det kan se ut som en nedslakting der jegeren dreper dyr bare for å ha noe å gjøre, men det er absolutt ikke slik, sier hun.

Hun forklarer at når det gjelder rovdyr, som gaupe og jerv for eksempel, så er det sentrale myndigheter som bestemmer hvor mange dyr som skal tas ut, og for å få gjort det trenger man jegere.

– Det er nå en gang slik at der det er sauebeiting og reinbeitedistrikt så er det ikke ønskelig med disse rovdyrene. De skal være regulert og det er gjort bestemmelser på hvordan det skal være av sentrale myndigheter, sier hun.

Kristine

Kristine Thybo Hansen med en jerv.

Foto: Privat

Regulerer bestanden

Stakkars søte harepus :( Og den uskyldige fuglen har vel ikke skadet noen!

Kommentarfeltet på NRKs Facebooksider

– Det er et reveprosjekt nå hvor man prøver å få ned revebestanden. Revepest er en sykdom reven får når det er for mange av de, og det er svært smertefullt og en stor plage for reven. Derfor er det viktig at revebestanden holdes nede, sier Isaksen.

Hun understreker at det aldri er snakk om å fjerne den ene eller den andre arten, eller å slakte ned de dyrene man ser, men at det skal være en naturlig balanse.

– Før var det de store rovdyrene som holdt bestanden av andre raser nede og i

Ann-Eva

Ann-Eva Isaksen, fylkesleder for Norsk Jeger- og Fiskerforbund i Troms, sier det ikke er uvanlig at folk reagerer negativt på jakt.

Foto: NRK

balanse, men nå må mennesket jakte for å regulere. Derfor er det veldig bra at de to jentene i serien begynner tidlig, da er sjansen større for at de blir dyktige jegere.

Human jakt

For Norsk Jeger- og Fiskerforbund er det kjempepositivt at de to Nordreisa-jentene har tatt med seg et TV-team på tur.

– Vi er veldig for å få både jenter og gutter og ungdom med på jakt, for å gi en god jaktopplæring, sier Isaksen.

Spesielt er ungdommer attraktive for forbundet. Dersom man begynner som ung vil man bli en dyktig jeger, noe som ifølge Isaksen absolutt trengs.

– Vi i Norsk Jeger- og Fiskerforbund har en stor oppgave med å drive opplæring og tilrettelegging for jakt, slik at det blir en human jakt uten skadeskutte dyr. Det er veldig viktig å kunne jakte og sørge for at det ikke blir for mange eller for få dyr. Det er jo aldri snakk om nedslakting, avslutter hun.

Johanne og Kristine Thybo-Hansen.

Bli med Kristine og Johanne Thybo Hansen på skytetrening.