Hopp til innhold

Går mot rekordår – men hva er egentlig greia med pukkellaks?

Hvorfor gomler fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) på «Nord-Norges kakerlakk»? Og andre spørsmål du kanskje har om den mye omtalte pukkellaksen.

Pukkellaks

PUKKEL: Fiskenes svar på ringeren i Notre-Dame? 

Foto: Stian Mikal Solbakken

Pukkellaks, stillehavslaks eller «russerlaks» – berykta fisk har mange navn.

En omtrent to kilos tung fisk, med et litt utradisjonelt utseende har fått mye oppmerksomhet denne sommeren.

Men hvorfor sier noen at pukkellaksen er en kjemperessurs, samtidig som flere tusen blir kasta på sjøen fordi fisken har skapt et akutt avfallsproblem?

Hva er forskjellen på «vanlig» laks og pukkellaks?

Naturlig hører pukkellaksen hjemme i nordlige deler av Stillehavet, derav navnet stillehavslaks. Atlanterhavslaksen, som vi er vant med, hører hjemme i nettopp – Nord-Atlanterhavet.

Men ifølge Norsk institutt for naturforskning (NINA) begynte pukkellaksen å spre seg til nordnorske elver på 1960-tallet etter den ble satt ut på Kolahalvøya i Russland.

Pukkellaks, fisket av Mattis Christiansen i Vestre Jakobselv, Varanger.

FLEKKETE: Pukkellaksen blir gjenkjent på grunn av sin flekkete hale. Når den gyter utvikler den en pukkel, men her ser den egentlig ganske lik ut som «vanlig» laks.

Foto: Hanne Wilhelms

Men når pukkellaksen er i sjøen minner den om atlanterhavslaks.

Utseendemessig er den eneste forskjellen på dem, at pukkellaksen har sorte flekker på halefinnen. Og at den etterhvert utvikler en pukkel.

For i likhet med den «vanlige» laksen svømmer pukkellaksen opp elver for å gyte. Det er da de får den karakteristiske pukkelen.

Hvorfor er det så mye av den i år?

Pukkellaksen har en toårig livssyklus, og gyter i oddetallsår. Den gyter kun i oddetallsår og får dermed avkom som også gyter i oddetallsår.

Derfor var det også varsla at det kom til å være flust med dem i år.

Pukkellaksen tatt opp av elven

INVASJON: I Vestre Jakobselv i Finnmark har folk lempa tusenvis av pukkelfisk ut av elva.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Lenge ble ikke fangsten registrert til mer enn et par 100 fisk. Men i 2017 eksploderte det, og det ble registrert 11.000. To år senere ble det igjen registrert over 20.000, har forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Henrik. H. Berntsen, tidligere sagt til NRK.

2021 ligger an til å bli et rekordår for pukkellaksen. Det er flest av de i Finnmark og Troms, men arten er fanget så langt sør som i Indre Oslofjord.

Er pukkellaksen en delikatesse eller er den uspiselig?

– Det er terningkast seks! Mener fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) om smaken på fisken.

Han var i Tromsø tidligere i sommer for å lære mer om pukkellaksen.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen fikk applaus etter at han korrekt identifiserte pukkellaks, villaks og oppdrettslaks med bind for øynene.

NAM! Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) fikk smake pukkellaks i en blindtest tidligere i sommer. Selv om han likte den, syntes han oppdrettslaksen smakte best.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK.

Men det samme ville han nok ikke sagt om noen måneder. Fisken kan nemlig kun spises tidlig i sesongen og helst når den er fanget fra havet.

I gytetida mister kjøttet fargen sin, og fisken blir bløt og uspiselig.

Da ser den plutselig sånn ut:

Pukkellaks

VANSKAPT? Når pukkellaksen svømmer opp elver er den kanskje ikke på sitt vakreste.

Likevel er det flere i fiskerinæringa som ser potensial i fisken.

– Når den allerede er kommet, må man prøve å høste og utnytte dette, har daglig leder i Lyder Fisk AS, Svein Lyder tidligere uttalt til NRK.

Kanskje blir pukkellaksen den nye kongekrabben? En art som før var svartelista og som Lyder har gjort stor sukess med tidligere.

Altså er kanskje ikke pukkellaksen så gal, at den ikke er god for noe.

Kjøpmann Bård Even Pettersen ved Eide Handel satser på pukkellaks.

DELIKATESSE: Kjøpmann Bård Even Pettersen på Eide Handel i Tromsø har solgt ferskvaredisken tom for pukkellaks i sommer.

Foto: Knut Anders Finnset / NRK.

Hva er problemet?

Pukkellaksen er uønska her til lands fordi den kan utrydde annen fisk som laks, ørret, om den får svømme fritt i lakseelvene. De truer rett og slett hele økosystemet i elvene.

Henrik H. Berntsen

UHELDIG: Forsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Henrik. H. Berntsen, sier

Foto: Norsk institutt for naturforskning

– Den kan opptre i veldig stort antall i elver. Om tusenvis går opp i én elv med et par hundre laks, så kan det slå uheldig ut i konkurransen om næring. Pukkellaksen vil produsere millioner av yngel som vil konkurrere med yngel av annen laksefisk om mat og plass, har Henrik. H. Berntsen i NINA tidligere sagt.

Den russiske inntrengeren er altså en fare for norsk laks. Noe vi kan se konsekvensen av når flere elver i Øst-Finnmark må stenge for fiske fordi det er så lite atlanterhavslaks.

Derfor er den også svartelista i Norge og regjeringa bruker i år en million kroner på å bli kvitt den.

Men pukkellaksen er en hardfør rakker.

Den har en enorm evne til å formere seg og får mange levedyktige avkom. Den vokser fort og kommer seg opp de strieste elver.

Samtidig har den kort levetid og lever kun i 22 til 24 måneder. All fisk dør etter gyting, noe som gjør at den ender opp med å forsøple elver.

Pukkellaks tatt i Vesterelva i Nesseby

AVFALLSPROBLEM: Selv om pukkellaksen lever kort, er den ekstremt effektiv og får mange avkom. Denne gjengen ble tatt i Vesterelva i Nesseby i 2017.

Foto: EILIF ANDREAS ASLAKSEN / NRK

Dermed må folk ta i et tak for å fysisk fjerne pukkellaksen. Slik flere fiskere gjør nå i for eksempel Vestre Jakobselv i Finnmark.

Bare den siste uka har de fjernet 3600 pukkellaks.

De som fisker pukkellaks i sjøen blir også oppfordra til å melde inn fangsten slik at Finnmarkseiendommen (FeFo) kan kartlegge bestanden.

Og hvis man gjør det kan man vinne fiskeutstyr. Passende, for da kan man jo fiske enda flere pukkellaks.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark