Hopp til innhold

Han tok testen 122 000 andre europeere ikke har turt å ta

Så mye som 122 000 personer kan være hiv-smittet i Europa uten å vite det. Mange tør ikke å teste seg, men det gjorde Sigurd Gjerde Jakola fra Finnmark.

Sigurd Gjerde-Jakola

Sigurd Gjerde Jakola fra Vadsø er i risikogruppen for å bli hivsmittet, og har dermed testet seg to ganger. Mange i Europa tør derimot ikke å gjøre det samme som Sigurd.

Foto: Susanne Hætta

– Det var helt jævlig. Jeg har tatt den testen to ganger, sier Sigurd Gjerde Jakola fra Vadsø i Finnmark. Han er homofil og er dermed i risikogruppen for å bli hivsmittet.

Det Europeiske smittevernbyrået og Verdens helseorganisasjon anslår at 122 000 mennesker i EU og EØS er hivsmittet uten å vite det.

Sigurd Gjerde Jakola tror mange er redde, og derfor ikke tester seg.

– Ha noen med deg

Jakola anbefaler andre å ha med seg en person man står nær hvis man skal teste seg for hivsmitte.

– Hvis man tør, er det best å ha en nær person med seg, for det er ikke en hyggelig beskjed å få om man er smittet.

Han mener at det å teste seg fremdeles er et tabu tema.

– Det ligger så mye tanker rundt det hvis folk ser at du går inn og skal teste deg, forklarer Jakola.

Hiv-virus

Hivviruset. I 2015 ble det registrert 221 nye tilfeller av hiv i Norge. Dette er det laveste tallet på 10 år. I år regner norske myndigheter med at rundt 220 vil få påvist smitte.

Foto: HO / Reuters
  • Les også:

– Mørketallene er mindre i Norge

Ifølge seniorrådgiver Øivind Jul Nilsen hos Folkehelseinstituttet er mørketallene for antall smittede lavere i Norge enn i resten av Europa.

– I Norge har vi hatt høy testoppslutning i utsatte grupper, og høy testaktivitet i hele befolkningen helt siden 1987. Vi regner med at mørketallet er noe mindre enn ti prosent, og at det er rundt 600 personer, sier Jul Nilsen.

Folkehelseinstituttet har flere kampanjer som skal få flere til å gjøre det samme som Sigurd. Nilsen fra Folkehelseinstituttet er klar på hva konsekvensene er hvis man ikke velger å teste seg.

– Da er faktisk så enkelt at hvis du går med en ubehandlet hiv-infeksjon så dør man til slutt. Får man behandling kan man leve et tilnærmet normalt liv.

HIV egentest

Hurtigtesting av hivsmitte tar kun noen få minutter. Da viser testen enten én eller to streker, to betyr at man er smittet.

Foto: Creative Commons/Victor Casale

Hivtest på 1 minutt

Før kunne det ta en hel uke før man fikk et resultat på om man var smittet av hiv eller ikke. De siste årene har det kommet nye tester som gjør at man kan få svar på kun ett minutt – og ta testen selv hjemme.

Når man tar en hivtest venter man noen minutter før det enten kommer én eller to streker opp. Og får du to streker er du smittet.

Sigurd fikk heldigvis bare én strek.

– Jeg ble lykkelig over at jeg ikke var smittet rett og slett.

Selv måtte han gå mange runder med seg selv før han turte å ta testen.

– Jeg er glad for at jeg gjorde det, men det var etter mange måneder med å tøffe seg selv opp, for så å faktisk komme seg ut og komme seg til det kontoret.