Sender hivtesten hjem i postkassen

For første gang man teste seg for hiv hjemme med en selvtest – gratis og anonymt. Helseutvalget håper den vil nå de som ikke tør å gå til fastlegen.

hivtest for hjemmebruk

Hjemmetesten for hiv kan bestilles hos Helseutvalget. Testen vil gi en indikasjon på om man har viruset, men videre tester hos fastlegen viktig om to streker skulle dukke opp.

Foto: Aksel Overskott, Helseutvalget

Rolf Martin Angeltvedt
Foto: Helseutvalget for bedre homohelse

Et stikk i fingeren. Noen minutters venting. Én strek betyr at du ikke har hiv. To streker betyr at du har hiv. Slik fungerer den nye hjemmetesten, som Helseutvalget lanserer i dag.

Ofte smitter hivviruset fordi seksualpartnere ikke vet at de er smittet. Er man under behandling synker smittefaren betraktelig, ifølge Folkehelseinstituttet.

Helseutvalget lanserer derfor hjemmetesten, som man kan bestille på nett, ta ved sitt eget kjøkkenbord og lese av resultatet selv.

Gir indikasjon på hivsmitte

– Selvtesten for hiv kan sammenlignes med en graviditetstest. Man gjør alt på egenhånd og får svaret med én gang, sier daglig leder i Helseutvalget, Rolf Martin Angeltvedt.

Testen vil ifølge Helseutvalget gi en indikasjon på om man har viruset eller ikke. Den er med andre ord ikke hundre prosent sikker.

– Så om man får to streker er det viktig at man tar nye prøver hos fastlegen eller hos en klinikk for å få resultatet bekreftet, sier Angeltvedt.

Hivtest

Denne testen viser et negativt svar, altså at man ikke har viruset. Dersom man tester positivt, har Helseutvalget tilbud om oppfølging både på telefon, chat og ansikt til ansikt.

Foto: Aksel Overskott, Helseutvalget

– Ved å starte behandling så raskt som mulig kan man leve lange og gode liv, og er man på vellykket behandling unngår man å smitte andre, sier Angeltvedt.

Ønsker å nå folk som ikke vanligvis tester seg

Helseutvalget har i flere år jobbet for å nå mennesker som av forskjellige grunner ikke tester seg for hiv og kjønnssykdommer.

– Blant menn som har sex med menn ønsker vi å nå de med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, og de som ikke har en avklart homoidentitet. Vi håper også at dette kan bli en døråpner for de som aldri har testet seg for hiv før, sa prosjektleder Vegar Bjørnshagen til nettstedet Gaysir i februar.

Prosjektet er støttet av norske helsemyndigheter, som i 1999 advarte mot å bestille hjemmetester på nett fra kommersielle aktører.

Helseminister Bent Høie fra Høyre var på dagens lansering og la inn den første bestillingen.

testpinne

Hurtigtest for hiv har lenge vært tilgjengelig på teststeder som Olafiaklinikken. Nå kan man få testen sendt hjem i postkassen.

Foto: Aksel Overskott, Helseutvalget

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger