– Alarmerende hiv-økning

Hiv er fremdeles en epidemi, med rundt åtte prosent økning i Norge. Menn som har sex med menn står for de fleste tilfellene, sier leder for Hiv-Norge, Anne-Karin Kolstad til NRK.

Anne-Karin Kolstad og Leif-Ove Hansen fra Hiv-Norge
Foto: Arne Walderhaug / Hiv-Norge

– Det er alarmerende at tallet går opp igjen. Man skulle tro at vi hadde kommet lenger, sier Kolstad.

Folkehelseinstituttet forventer 250 nye hiv-tilfeller innen utgangen av 2014, dersom utviklingen så langt i år fortsetter. Det er nesten tjue flere enn i fjor.

– Menn som har sex med menn står for to av tre nye tilfeller, og det gjelder både homofile og heterofile menn, sier Kolstad.

– Den usynlige sykdommen

Hun mener at kunnskapen om hiv blant den norske befolkningen er elendig, og at myndighetene må ta ansvar og informere mer.

– Hiv er den usynlige sykdommen, som ingen snakker om, mener Kolstad, og etterlyser mer synliggjøring og debatt om hiv i samfunnet.

Artikkelen fortsetter etter videoen med Kim Fangen fra Nye Pluss

Hiv er gått i glemmeboken mener Kim Fangen fra Nye Pluss

Økningen av kjønnssykdommer i Norge viser at folk tar for lite ansvar for egen seksuell helse. Nordmenn utsetter seg dermed for smitte, mener Hiv-Norge.

– I Norge har vi 63 klamydiatilfeller hver dag. Vi har også en økning i syfilis og gonoré. Også dette er ofte knyttet til menn som har sex med menn, opplyser Kolstad.

Blant innvandrere smittet heteroseksuelt før ankomst til Norge fortsetter trenden med færre påviste hivpositive, skriver Folkehelseinstituttet.

Mørketall er et stort problem, fordi det til enhver tid er mellom fem og sju hundre personer som bærer smitten uten å være klar over det selv.

5567 HIV-tilfeller

Målinger gjort så langt i år viser at det nå totalt er 5567 hivsmittede personer i Norge, fordelt på 3761 menn og 1806 kvinner.

– Vi har en stor jobb å få gjort med å få testet mer, øke kondombruken og informasjonen, sier Kolstad.

Mens situasjonen i Afrika i stor grad har vært under kontroll lenge, er utviklingen i Europa svært alvorlig, mener Kolstad.

– Den økonomiske krisen i Europa har ført til at man tester mindre og informerer mindre. Det er ikke noe fokus på hiv. Hellas har nærmest hatt en økning på 200 prosent de siste ti årene, utdyper Kolstad.

Hun mener at linjen president Vladimir Putin har lagt seg på i Russland, med en lov mot homofili, også er illevarslende, fordi det ikke oppmuntrer til åpenhet mot hiv.

– Også i Russland øker tallet på hivsmittede dramatisk, sier Kolstad.

Skambelagt

Hiv-Norge mener at det er skambelagt å snakke om hiv, og at sykdommen derfor ofte underkommuniseres.

En ny undersøkelse viser at femten prosent av hivsmittede ikke forteller noen at de har fått sykdommen. Blant dem som har hatt smitten i flere år, er det langt flere som involverer venner og familie.

– I utgangspunktet er det en bra utvikling, men det verste er at de som er i startfasen ikke tør å stå frem og heller ikke gjør det etter noen år. Etter hvert blir noen tryggere på seg selv, blant annet etter å ha gått på kurs hos oss, forklarer Kolstad.

– Det var tungt å fortelle det til familien, man vil jo ikke skuffe dem, og man vet jo at de blir veldig redde, sier Leif-Ove Hansen, som valgte å være åpen om sykdommen fra første stund.

Artikkelen fortsetter etter videoen med Leif Ove Hansen fra Hiv-Norge om redusert smittefare

Leif Ove Hansen fra HivNorge om redusert smittefare

Skremmebilde

Han mener at kunnskapen folk flest har om viruset er veldig utdatert. Mange har fremdeles et skremmebilde fra 80 og 90 tallet og får angst bare ved ordet hiv.

– Nå er medisinene så gode at de fleste kan leve med hiv. Du tar en pille om dagen som gjør at du i praksis er virusfri, sier Hansen.

Trass i at smittefaren er lik null for dem som er på medisiner, så opplever hivsmittede fordommer og stigmatisering i samfunnet, ikke minst i helsesystemet.

– De som forteller tannlegen at de er hivpositive opplever å bli satt opp på siste time for at personellet skal få vasket lokalene etterpå. Kvinner som skal føde erfarer at de omgis av smittevernutstyr, selv om de overhodet ikke utgjør noen smittefare, forteller Kolstad.

Den psykiske belastningen kan derfor bli veldig stor for hivsmittede som får behandling, trass i at de ikke utgjør noen som helst fare for sine omgivelser.

– Har nådd toppen

Økningen i Norge og Europa er i kontrast til kampen mot aids på verdensbasis, om man sammenligner med rapporten organisasjonen ONE la fram i dag.

– Vi har nådd toppen i kampen mot den globale kampen mot aids, sier Erin Hohlfelder i ONE-kampanjen, til Reuters.

Han mener at antallet som årlig smittes av hiv heretter vil synke. Hohlfelder understreker likevel at utviklingen raskt kan stanse opp eller reversere.

2,1 millioner voksne ble nylig smittet med hiv, og 35 millioner mennesker i verden lever nå med viruset, viser til tall fra FN.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger