Goliat fjerde største oljeprodusent

Produksjonen kom i gang to år forsinka. Men i sommer var Goliat-feltet utafor Hammerfest Norges fjerde største produsent. Samtidig var norsk oljeproduksjon større enn den har vært på fem år.

Goliat

Med 8 dagers mellomrom forlater en båtlast med om lag 850.000 fat olje Goliat-plattformen utafor Hammerfest

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Det er Oljedirektoratets nyeste produksjonstall som viser at Goliat-feltet i havet utafor Hammerfest leverer helt i toppsjiktet.

I juli ble produsert i snitt 2.136.000 fat olje, flytende naturgass og kondensat per dag på norsk sokkel.

Størst på over fem år

Oljeproduksjonen var på 1.728.000 fat dagen, og det er den største oljeproduksjonen for én måned på over fem år siden mars 2011, ifølge statistikken til Oljedirektoratet.

Produksjonsøkningen er på 322.000 fat olje per dag, noe som tilsvarer 18 prosent økning.

– Årsakene til den høye produksjonen i juli er at mange felt produserer over forventning, og at Goliat nå bidrar betydelig og er den fjerde største oljeprodusenten denne måneden, skriver direktoratet.

338 millioner på en drøy uke

Oljefeltet Goliat som driftes av det italienske oljeselskapet ENI, kom i drift i i april i år, om lag to år etter planen. Og det etter en solid kostnadssprekk.

Den første oljen fra landets nordligste oljefelt ble lastet ombord i tankskip måneden før.

Men nå produserer den flytende oljeplattformen 100.000 fat olje i døgnet noe som i følge ENI Norge er helt i henhold til planen.

Med dagens oljepris og dollarkurs tilsvarer det 39,7 millioner kroner pr. dag. og når det hver åttende eller niende dag går en ny tanker fullastet med 850.000 fat olje så har den en verdi på knappe 340 millioner kroner.