Hopp til innhold

– Artig å se noe vi har jobbet lenge med vokse frem

Nord-Troms Museum flytter inn i nye lokaler, og satser på digitale verktøy i sine utstillinger. – På denne måten er vi mer fleksible, sier konservator Lise Brekmoe.

Nord-Troms Museum

Lise Brekmoe, Solveig Braastad og Nina Einevoll Strøm kan snart ønske velkommen til nye museumslokaler på Storslett.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

En skjør, gammel kopp av porselen pakkes nennsomt ut av silkepapir. Ei kasse båtspiker, et par ullvotter, ei parafinlampe samt ei slegge fra gruvetida blir også hentet fram fra magasinet.

Alle gjenstandene får plass i de nye utstillingslokalene til Nord-Troms Museum som snart åpner på Storslett. Museet har fått lokaler i det nyutbygde Halti, under samme tak som blant annet kulturscenen, nasjonalparksenteret og biblioteket.

– Det er artig å se utstillingen som vi har jobbet med så lenge vokse frem, sier gjenstandskonservator Solveig Braastad til NRK.

Gjenstander Nord-Troms Museum

Et gammelt treskrin og et par ullvotter har fått sentral plass i de nye utstillingslokalene.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Nord-Troms museum har i dag rundt 17 000 gjenstander i samlingen. Av disse får rundt 90 plass i utstillingen som nå er under bygging.


Men det blir ikke en utstilling av den tradisjonelle sorten. Rundt i lokalet står flere trykkfølsomme dataskjermer som gir mer informasjon om de ulike gjenstandene.

– På denne måten er vi mer fleksible. Vi kan gi mer informasjon om den enkelte gjenstand og vi kan sette den inn i en historisk kontekst, sier konservator Lise Brekmoe til NRK.

Nyskapende

Stadig flere museer tar i bruk digitale verktøy i sine utstillinger. Et eksempel er KODE – Kunstmuseene i Bergen, som har laget en egen mobilapp for å formidle maleren Nikolai Astrups kunst.

Også for Nord-Troms Museum handler det om økt tilgjengelighet.

– Vi ønsker å være nyskapende og bruke de mulighetene som ligger der. Ved å benytte digitale løsninger kan vi nå ut til flere, sier daglig leder Nina Einevoll Strøm.

– Husk balansen

Norges Museumsforbund hilser økt bruk av digitale løsninger velkommen.

Nord-Troms Museum

Langt fra ferdig. Men på lørdag åpner nye Halti.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Ifølge generalsekretær Liv Ramskjær er bruk av digitale verktøy er et viktig supplement til fysiske utstillinger, så lenge man husker på balansen.

– Det er viktig at man forteller en historie i det fysiske rommet som publikum kan ha glede av og at det digitale blir brukt til fordypning. Det må ikke bli sånn at det kun er det digitale som teller. Jeg tror de fleste som besøker et museum også ønsker å oppleve de fysiske gjenstandene, sier Ramskjær til NRK.