Hopp til innhold

– Det er tydelig at fotografen kom helt inn i intimsfæren

Hun tok unike bilder av dagliglivet i Nord-Troms for 100 år siden. Nå skal fotoskatten etter Annie Giæver fra Havnnes hentes frem i lyset.

– Annie Giæver fotograferte i en region der nesten alt det fotografiske materiale fra den tidsperioden brant under krigen. Denne samlingen på flere hundre bilder er en skatt, hvor man kan finne motiver som ikke finnes andre steder, sier Marthe Fjellestad, fotohistoriker ved Nord-Troms Museum.

Inne i et trangt, underjordisk museumsmagasin i Sørkjosen i Nordreisa kommune står to grå arkivskap fylt med fotoskatter gjemt bort mellom antikvariske radioer, utstoppede fugler og gamle ski.

I tillegg til en samling delt inn på kommuner som består av mellom 40.000 og 50.000 bilder, inneholder samlingen bildene til Annie Giæver fra Havnnes.

– Bildene til Annie Giæver har vi lagt i en kurv, slik at vi skal slippe å grave gjennom alt hver gang vi skal jobbe med bildene hennes.

For nå skal nemlig bildene til Giæver hentes fram i lyset av Nord-Troms museum.

Reiste rundt for å ta bilder

Det var i 1892 at Annie Giæver ble født på Uløya i Nord-Troms, datter av handelsmannen på handelsstedet Havnnes. Hun utdannet seg som telegrafist og jobbet i tillegg som poståpner på hjemstedet.

Da hun var 20 år kom den kjente fotografen Anders Beer Wilse på besøk til Havnnes. Og trolig var det han som ga Annie inspirasjonen til å begynne å ta bilder.

Resten av livet, fram til hun døde i 1956, reiste Annie Giæver rundt og fotograferte dagliglivet i Nord-Troms. Og bildene hennes tyder ofte på en spesiell nærhet til motivene sine.

– Dette er kjempefint bilde, et interiør. Vi ser ei kvinne som ligger i ei seng, og i armkroken stikker hodet til en nyfødt baby opp. Det er tydelig at Giæver har vært helt inne i intimsfæren. Om det er venner eller familie vet jeg ikke, men et nydelig bilde er det, sier Fjellestad, og viser fram et svart-hvitt-bilde.

Giæver9

Aslak og Ellen Siri bøyd over salmebøkene.

Foto: Annie Giæver/Nord-Troms Museum.

Sammenlignes med Ellisif Wessel

Mange av bildene er også av Havnnes, hjemplassen som Giæver hadde veldig kjær, og bodde på mesteparten av livet.

Mange av bildene viser den samiske befolkningen i området. Fjellestad viser fram et bilde av et eldre samisk par som sitter bøyd over salmebøkene. På bildeteksten står det at de heter Aslak og Ellen Siri.

– De ser ut til å ha et bønnemøte inne på stua, og er veldig konsentrert. Det er fantastisk med lyset som kommer inn gjennom et vindu og lyser opp ansiktene deres, sier hun.

Marthe Fjellestad nøler ikke med å sammenligne samlingen til Giæver med bildene til Elisif Wessel, som er kjent som «finnmarksfotografen».

– Giæver sine bilder er minst like flotte, og det er en drøm å få jobbe med en sånn samling. Få nøste i alle trådene og finne ut nye ting, sier Fjellestad.

Vises fram på nyåpning

Annie Giæver opplevde en stor del av fotohistorien, helt fra glassplater og belgkamera, og nesten fram til fargefilmens ankomst.

Det er Giæver sin familie som har donert samlingen til museet. Nå håper museet å få vist bildene fram når det nye museumsbygget i Nordreisa står klart neste høst.

– Vi håper at Annie Giæver sine bilder kan være en del av den åpningsutstillinga som vi skal ha der, sier museumsleder Nina Einevoll Strøm.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark