Hopp til innhold

Gi din stemme: Hva skal hvalen hete?

Hvaldemar? Snøhvit? Kristian Hvalen? Over 1000 forslag til hva hvithvalen ved Finnmarkskysten skal hete har kommet inn via sosiale medier. Her kan du stemme på ditt favorittnavn.

Hvithvalen i Tufjord henter ball

Hvithvalen har foreløpig slått seg til ro i Tufjord på Rolvsøya i Finnmark. Her har den vist fram mange spennende ferdigheter.

Foto: Allan Klo / NRK

Den har vist seg som litt av en sjarmør de siste dagene, når den har danset i vannet, hentet kasteballer og latt lokalbefolkningen i Tufjord i Finnmark klappe seg på nesen.

Hvalen ble først oppdaget da den fulgte etter fiskebåter langs Finnmarkskysten, iført et stramt seletøy. Etter at den ble fridd fra selene, har den stadig søkt inn til mennesker langs kysten, og blitt verdenskjendis attpåtil.

Foto: Håvard Hesten, Linn Sæther, Jørgen Ree Wiig (Fiskeridirektoratet), Allan Klo (NRK).

Siste nytt er at hvithvalen fulgte etter en seilbåt til Hammerfest onsdag. Hammerfestingen Tor Arild Guleng hadde dratt opp til Tufjord for å se på hvalen, og oppdaget plutselig at han hadde fått en følgesvenn på vei tilbake.

– Den kom opp ved siden av båten, lå tett på, og fulgte etter båten – litt som en lydig hund som går uten bånd. Han var trofast ved båten, forteller Guleng.

– Man er jo vant til at springere kan følge båten og er litt nysgjerrig. Men det er ingen ville dyr som oppsøker deg, stikker hodet opp og lar deg stryke seg på nesen.

Hvithval hilser på barn på brygga i Tufjord

Elever fra Gunnarnes skole hilser på hvithvalen ved brygga i Tufjord. Her i bygda har de begynt å kalle hvalen for Kristian Hvalen.

Foto: Siss Heidi Hansen

Kanskje en Hvalborg?

I takt med den gryende kjendisstatusen har også kallenavnene på hvalen florert. Lokalbefolkningen har allerede begynt å kalle den for Kristian Hvalen, og VG har begynt å kalle den for Hvaldimir.

NRK oppfordret publikum til å komme med sine forslag til navn på Facebook og Instagram, og her har virkerlig engasjementet og kreativiteten tatt til. Over 1000 forslag til navn har kommet inn. Snøhvit, Hvaldemar og Hvalborg er blant de mest populære.

Foto: Håvard Hesten, Linn Sæther, Allan Klo (NRK).

Ut fra forslagene som kom inn har vi gjort et lite utvalg, og nå har du muligheten til å kåre det beste navnet til hvalen.

Merk at vi ikke vet hvilket kjønn hvalen er, så derfor finner dere navn for både hanner og hunner på lista.

Avstemningen er ferdig. Her kan du se resultatet:

Nedringt om «spionhvalen»

Medier i hele Europa og USA har omtalt den mystiske hvalen, og ikke minst har det skapt stor forundring hvor hvalen egentlig kommer fra.

Seletøyet var merket med «St. Petersburg», og mange mener dermed at den har blitt opptrent av den russiske marinen, og at den har rømt fra fangenskap der.

Andre har påpekt at St. Petersburg også er en by i Florida, USA, og lurt på om den kanskje kommer derifra.

Akkurat dette siste er Audun Rikardsen, professor og hvalforsker ved UiT, skeptisk til – fordi det rett og slett ville vært for langt for hvalen å svømme.

Hvalforsker Audun Rikardsen

Audun Rikardsen er professor og hvalforsker ved UiT - Norges arktiske universitet. Siden han også er en anerkjent naturfotograf er han vant til å få litt oppmerksomhet fra medier, men alle henvendelsene han har fått rundt hvithvalen den siste uka har vært overveldende, sier han.

Foto: ODD ARNE OLDERBAKK / NRK

Rikardsen er for øvrig en av dem som virkelig har fått kjenne på hvalens popularitet den siste uka.

Forskeren har fått så mye som 300 henvendelser fra medier i inn- og utland i løpet av ett døgn. Det er mange som vil vite mer om «spionhvalen».

– Jeg har opplevd trykk fra media før, men dette tar virkelig kaka, sier Rikardsen på UiTs nettsider.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark

Søk etter savnet 11-åring i Stabburdalen

Leter etter savnet 11-åring i Stabbursdalen: Frykter gutten ble tatt av strømmen

Oversikt over Honningsvåg i Nordkapp. Flere bygninger, båt og sjark.

Kasta bensin på tre personar: Dømt til fengsel

Longyearbyen i trist vær

Ny lov kan sikre tarifflønn: – Nokon får berre ti kroner timen

Lyngbrann Senja 2

Gress- og lyngbrann på Senja: – Vi begynner å få ganske god kontroll