Hopp til innhold

Forventer 300 millioner på statsbudsjettet til ny skole

I fjor fikk de ingen penger, men nå er det stor tro på 300 statsbudsjettmillioner til en ny videregående skole i Kautokeino.

Samisk videregående skole og reindriftsskole

Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino slik den er i dag. Bygget er gammelt og planen er å få på plass et nytt stort bygg ved hjelp av midler via statsbudsjettet.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Skuffelsen fra i fjor er glemt. Da fikk de avslag på midler på statsbudsjettet til nytt skolebygg i Kautokeino.

Nå tror de imidlertid på 300 millioner fra statsbudsjettet til en ny videregående skole i Kautokeino. Det er Venstre som gir skoleledelsen håp.

– Vi skal inn i forhandlinger og dette er en av de tingene vi har med oss inn. Når Venstre prioriterer det så gjør vi det med tanke på å komme i gang med denne helt nødvendige byggingen, sier Venstres nestleder, Ola Elvestuen.

Ola Elvestuen

Venstres nestleder Ola Elvestuen sier de vil ta kravet om 300 millioner kroner til nye skole i Kautokeino, inn i forhandlingene om statsbudsjettet.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Tegningene til et nytt skolebygg i Kautokeino er klare, det er bare pengene, 300 millioner, som mangler.

Derfor tar nå Venstre med seg Samisk videregående skole og reindriftsskole i forhandlingene om det nye statsbudsjettet.

– Dette er et prioritert krav fra vår side, sier Venstres nestleder, Ola Elvestuen.

Skisser av den nye samiske videregående skolen i Kautokeino

Slik blir hovedinngangen til den nye samiske videregående skole i Kautokeino ifølge skissene.

Foto: LMR arkitektur AS/Landskaperiet AS/Statsbygg

Mugginfisert bygg fra 1957

Skolebygget er fra 1957, og det er angrepet av muggsopp. Senest i mai anbefalte bedriftshelsetjenesten Hemis at skolen må stenges på grunn av helsefare.

– Det er en viktig skole, og akkurat denne skolen er et statlig ansvar. Da må vi inn og gjøre det som er nødvendig, sånn at du får en moderne driftsbygning og et moderne skolebygg som det er behov for, sier Elvestuen videre.

Leder i styret for de samiske videregående skoler og Venstre-politiker, Anton Dahl var svært skuffet i fjor, da det ikke ble satt av byggemidler til nytt skolebygg.

– Jeg sier hurra!

Nå er han derimot optimist.

Anton Dahl

Anton Dahl er styreleder for de samiske videregående skolene, og er lokalpolitiker for Venstre i Kautokeino.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK Sami Radio

– Jeg sier hurra! Det er jo en veldig god nyhet og det betyr jo at vi allerede neste år kan begynne å bygge, hvis vi får det igjennom på statsbudsjettet. Det blir en ny giv for hele den samiske verden, ikke bare i Kautokeino. Og ikke minst for reindrifta, som endelig får sin egen videregående skole som er helt spesiell, sier Dahl.

Han mener staten er forpliktet til å bevilge penger og bygge det nye skolebygget for de rundt 150 samiske elevene som går der.

– Så lenge vi har hatt Fremskrittspartiet i regjering, så har vi jo vært skeptisk. Hvis det nå går igjennom, og vi får den bevilgningen, så er det et stort giv for det samiske. Ikke bare i videregående sammenheng, men også for hele den samiske verden vil jeg påstå, fastslår Dahl.