Hopp til innhold

Alternativer rekker ikke opp: Forsvaret får bruke plastskjeer

Miljødirektoratet har gitt Forsvaret lov til å ta i bruk 400.000 plastskjeer.

Soldater i felt som spiser feltrasjoner. Bildet er fra 2013.

Forsvaret brukte plastskjeer i feltrasjonene til det ble ulovlig i 2021. Her er spiser soldater feltrasjonene sine med plastskje i 2013, det kan de også gjøre i 2022.

Foto: Peder Torp Mathisen / Forsvaret

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

3. juli 2021 ble det forbudt å bruke engangsplast i Norge.

Det betyr blant annet at bestikk, tallerkener og sugerør av plast ikke lenger er lov.

Siden forbudet ble innført har Forsvaret jobbet med å finne en erstatning til plastskjeene. De er avhengig av engangsskjeer som brukes i rasjonene de sender ut i felt.

Fire alternativer er prøvd ut. Ingen har levd opp til kravene.

Ny skje
Papir: Tåler ikke motstanden, sammen med fukt/temperatur. Resultatet er at de knekker/blir ødelagt under omrøring.
Bestikk og tallerkner i engangsplast er også forbudt omsatt fra 3.juli 2021. Tallerken av palmeblad og trebestikk kan være fullgode alternativer.
Tre: Disse knekker ofte under tilberedning, og de som ikke gjør det blir flate under ventetiden. Dette gjør at de ikke er egnet til å spise med.
Pepperkake
Spiselige materialer (Som kjeks): Skjøre. Knekker lett under pakking, men de som overlever blir ødelagte under omrøring.

Det siste alternativet har fungert godt, men er laget av et materiale som heter CPLA. Det regnes som plast under plastdirektivet, og er derfor ikke et mulig alternativ.

Nå har Tromsø-baserte Drytech, som leverer feltrasjonene til Forsvaret, fått tillatelse av miljødirektoratet til å ta i bruk 400.000 plastskjeer.

Midlertidig løsning

Vi har sammen med Forsvaret jobbet i flere år med å finne et alternativ som er innenfor regelverket og som oppfyller kravene vi har til dette produktet, uten hell, sier Hild-Elin Husby, leder for produktutvikling i Drytech.

Hun forklarer at den største utfordringen er at skjeen skal brukes til å tilberede retter med kokende vann. Skje-typene som er testet ut blir ødelagt eller endrer form under bruk.

Derfor ønsket de tillatelse til å bruke plastskjeer.

Både Drytech og Forsvaret er tydelige på at tillatelsen til å ta i bruk plastskjeer ikke betyr at de gir opp på å lete etter miljøvennlige alternativer.

Vi vet at det er mye utvikling på dette området etter at forbudet tredde i kraft. Vi håper at det snart finnes en tilfredsstillende løsning som ikke er laget av plast, sier Husby.

Jannicke Hauan Strand, kommunikasjonsrådgiver i Forsvarsmateriell, forteller at de vil sørge for at plastskjeene ikke vil påvirke miljøet.

Forsvarets rutiner for avfallshåndtering sikrer at skjeene ikke blir liggende igjen i naturen, understreker hun.

Gode grunner for unntaket

Det er produktforskriften § 2b-3 Forsvaret og Drytech har fått unntak fra.

Hege Rooth Olbergsveen, Miljødirektoratet.

Hege Rooth Olbergsveen, leder for seksjon for sirkulær økonomi i Miljødirektoratet.

Foto: EU-delegasjonen

Miljødirektoratet vurderer at det i denne saken foreligger særlige grunner som taler for å gi dispensasjon fra forbudet, skriver fra Hege Rooth Olbergsveen, leder for seksjon for sirkulær økonomi i Miljødirektoratet, i en e-post til NRK.

I vurderingen har de lagt vekt på at det er et begrenset antall engangsskjeer. Skjeene skal også kun brukes i Forsvarets feltrasjoner.

Forsvarets håndtering av søppel pekes også på som viktig. Pakkene med plastskjeer vil ikke være tilgjengelig for andre enn Forsvaret.

Vi vurderer derfor at dispensasjonen ikke vil medføre risiko for miljøpåvirkning som forsøpling eller spredning av mikroplast, skriver Olbergsveen.

Les også Derfor er skeiene til Tine og Q-meieria av tre, sjølv om resten av emballasjen er av plast

Tor Arne Mikkelsen

Flere nyheter fra Troms og Finnmark