Hopp til innhold

Forsker på bæsj for å gi barn bedre helse

Mia og Nicolas er to måneder gamle og lykkelig uvitende om at det de har i bleia er viktig forskningsmateriale for legene på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Tvillinger UNN

Tvillingene Mia og Nicolas ble født i uke 26, og ligger fortsatt på nyfødt intensiv. De får mat og antibiotika gjennom sonde.

Foto: Marita Bolle Andersen / NRK

– Når en baby blir syk, så har ikke legene tid til å vente på svar på prøver som skal analyseres. De må handle raskt ved mistanke om infeksjoner og gi barnet antibiotika. Dette er livreddende behandling. Vi forsker på hvordan behandlingen kan bli best mulig, og til det trenger vi også bæsjeprøver, sier Claus Klingenberg.

Han leder pediatrisk infeksjonsgruppe på Universitetssykehuset Nord-Norge. Den består av syv personer. Sammen med andre forskere på UNN, og seks andre sykehus i Norge, forsker de på antibiotikabehandling av nyfødte ved termin, og tarmfloraen hos for tidlig fødte barn.

Viktig for immunforsvaret

Tarmen og tarmfloraen er svært viktig for barna sitt immunforsvar. Hvor viktig har legevitenskapen først blitt oppmerksom på de senere årene. Blir tarmens utvikling forstyrret, tarmfloraen endret, kan det føre til sykdom senere hos barna. De kan blant annet bli mer utsatt for å utvikle astma, allergi eller overvekt.

– Det viktig å forske både bredt for å se hvor mye antibiotika som brukes i dag, og detaljert for å se hvilke funksjoner tarmbakteriene har, forteller Klingenberg. Og det er her tvillingenes "donasjon" til forskningen blir viktig.

"Turbostart" på livet

Mia og Nicolas ble født mer enn tre måneder for tidlig. Det krevde mye fra både leger og foreldre.

– Det har vært litt turbulent å være her på nyfødtintensiven med infeksjoner, betennelser, operasjoner og sånne ting for barna, men nå ser det ut til å gå bra med dem, sier mamma Linda Sørensen.

Tvillingene ligger på brystet og sover over hele intervjuet. Det kommer bare noe små fornøyde sukk i ny og ne.

– Vi har sagt ja til alt. Den ekspertisen som er her på sykehuset vet hva de driver med. Trenger de blod- eller bæsjeprøver så har vi ikke sagt nei, sier pappa Nicolai Sørensen.

Tvillinger på UNN får bleia sjekket for bæsj

Får bæsj i posten

Forbruket av antibiotika har økt med 30 % over de siste ti årene i Norge. Dette har ført til en diskusjon og om hvordan vi kan bruke antibiotika på en riktigere måte.

Jon Fjalstad er medisinstudent og Eirin Esaiassen er lege og PhD-student. Begge er med i Pediatrisk infeksjonsgruppe.

Eirin Esaiassen får bæsjeprøver tilsendt i posten fra andre nyfødt avdelinger rundt om i landet. Ved avanserte analyser finner de ut hvilke typer bakterier som er der og hvilken funksjon de har.

– Det er spesielt viktig fordi utviklingen i tarmen hos for tidlig fødte barna er annerledes enn hos andre, sier Eirin.

Eirin Esaiassen er lege og PhD-student

Teller barn og behandling

Medisinstudent, Jon Fjalstad har akkurat skrevet ferdig en studie. Den viser at over 2 prosent av alle nyfødte i Norge fikk antibiotika intravenøst i første leveuke. Halvparten av dem hadde ingen infeksjon viste undersøkelser senere.

Jon Fjalstad