Hopp til innhold

Her vil byrådet doble eiendomsskatten

Byrådet foreslår en kraftig økning i eiendomsskatten i Tromsø fra årsskiftet.

Boliger Tromsø

Byrådet ønsker å øke eiendomsskatten i Tromsø fra 1. januar 2016.

Foto: TOR RICHARDSEN / SCANPIX

I budsjettet for 2016 foreslår byrådet å sette opp eiendomsskatten for boligeiendommer fra 3,0 til 5,5 promille. For andre eiendommer i Tromsø vil byrådet øke eiendomsskatten fra 5,4 til 5,5 promille. Det kommer fram i en pressemelding.

I tillegg økes skattegrunnlaget med åtte prosent for alle eiendommer. Til sammen vil det gi kommunen årlige merinntekter på 85 millioner kroner.

– Kommunens svært krevende økonomiske situasjon innebærer at vi må ta store og nødvendige grep nå. Uten dette vil kommunen gå med over 100 millioner kroner i underskudd i 2016. Vi risikerer å havne på Robek-lista, sier byrådsleder Kristin Røymo (Ap).

– Helt nødvendig

Så langt i år har kommunen et udekket merforbruk på 43 millioner kroner.

– Det er stadig større bruk for våre tjenester. Utgiftene står ikke i stil med inntektene, derfor er det helt nødvendig å øke eiendomsskatten. For en gjennomsnittlig boenhet i Tromsø betyr det 3 007 kroner mer i året i eiendomsskatt, sier byråd for finans Jens Ingvald Olsen (R).

Han forteller at eiendomsskatt beregnes ut fra boligens ligningsverdi. Hvorvidt forslaget blir en realitet får vi vite 16. desember. Da skal kommunestyret vedta årsbudsjettet for 2016 og økonomiplanen for 2016–2019.

– Vi så ikke for oss at vi ville ha behov for å øke eiendomsskatten så mye, men kommuneøkonomien er så prekær at det er helt nødvendig å gjøre dette grepet, sier Røymo til NRK.

– Å føre innbyggerne bak lyset

Erlend Svardal Bøe, gruppeleder for Tromsø Høyre, kaller forslaget å føre velgerne bak lyset.

– Før valget lovet Kristin Røymo innbyggerne at eiendomsskatten ikke skulle bli høyere enn 3,4 promille. Det var altså ren løgn. Det er allerede ganske dyrt å bo i Tromsø, og det er urettferdig at innbyggerne må betale såpass dyrt for kommunens dårlige økonomi, sier han til NRK.

Fremskrittspartiet i Tromsø, som er i opposisjon, er ikke overrasket over at byrådet vil øke eiendomsskatten.

– Reaksjonene på dette er likevel sterke. Eiendomsskatt er en av de verste skattene vi har, fordi den er så usosial. Derfor synes jeg endringa er svært beklagelig, sier gruppeleder Anni Skogman.

Taket på eiendomsskatt i norske kommuner er på syv promille.

– Jeg er sikker på at byrådet etter hvert vil øke eiendomsskatten til maksgrensa, fordi de ikke evner å prioritere riktig, sier hun.

Forventer motstand

Bøe tror forslaget gå gjennom i kommunestyret, men det er Røymo mer usikker på.

– Jeg forventer motstand i kommunestyret. Jeg kan forstå at folk ikke ønsker seg eiendomsskatt. Likevel får nå mange tilbakemeldinger på at folk forstår alvoret i kommunens økonomiske situasjon. Det kan absolutt hende satsen blir redusert igjen i framtida, når kommunen får mer kontroll over økonomien, sier hun.