– Vi bruker flasker som har tut fordi det er lettvint å drikke fra, man unngår søl og ingen kan legge noe oppi, sier Isabel Walsøe.
Hun er russ i år og sammen med Alta-russen møtes de ofte på Lathari utenfor byen. Der blir det ofte sene kvelder, noe å drikke og god stemning.
Noe som ikke er så god stemning, er å få dop i drikken sin. Derfor bruker flere og flere russ flasker med tut for å unngå dette.



Russen i Alta bruker flasker som har tut for å beskytte seg mot dop i drikken.
Foto: Johan Isak NiskaSpesielt skremmende var hendelsen på landstreffet på Fredriksten festning. Der ble fem russ innlagt på sykehus, etter å ha blitt neddopet.
Isabel Walsøe blir redd når hun hører om slike hendelser, for hun har selv opplevd det.
– Det er jo ikke noe gøy å miste kontroll og ikke vite hvor man er og hva man gjør.
Øyvind Giæver i Helsedirektoratet mener det russen i Alta gjør for å beskytte seg er positivt.
– Det er kjempebra at russen selv tar ansvar, men overordnet sett er ikke narkotikaen den største skurken, det er alkoholen.
Bekymra for de store arrangementene
Fredag starter landstreffet i Stavanger, der 15.000 russ samles. Der skal Isabel og to av medlemmene i russegruppen deres feste i Kongeparken.
De er klare for fest på en sikker måte, men Giæver er bekymret for hva som kan skje på et så stort arrangement.
– Det kan jo tyde på at store russearrangement blir lokkemat for de som har vonde hensikter, det er noe de som arrangerer bør tenke på, sier han.
I en studie Folkehelseinstituttet gjorde i 2019, kom det fram at 43 prosent av de spurte ungdommene har blitt tilbudt narkotiske stoffer på russearrangement.
Øyvind Giæver er avdelingsleder på avdeling levekår ved helsedirektoratet og er glad for at ungdommen som er russ i år tar grep og sikrer seg ved å bruke flasker som har tut.
Foto: PrivatHan er glad for at russen gjør grep for å unngå å bli dopet ned på fest.
Ann Helen Paulsen, som jobber mye med ungdom i Alta, er enig med ham. Selv om problemet ikke er så stort i byen hennes, hører hun rykter.
– Det har jo vært historier tidligere, men jeg opplever ikke dette som et problem. Man ser oppslag i mediene, men det skjer sjeldent her oppe.
Ann Helen Paulsen er utekontakt ved ungdommens hus i Alta og synes tiltaket til russen er bra og sier det er viktig å være på vakt både på landstreffet men også ellers i russetiden.
Foto: Johan Isak Niska / NRK– Vi passer på hverandre
Det at Alta-russen bruker flasker med tut, for å beskytte seg mot dop i drikken, er bare ett av flere tiltak de gjør, forteller russepresidenten, Gustavo Braz.
– Vi oppfordrer våre russ til å følge med og passe på hvem man er med. Vi har laget en egen chatte-gruppe der vi gir hverandre råd, sier Braz.
Han legger til at hans oppgave er å gjøre russefeiringen så trygg og fin som mulig.