Hopp til innhold

Denne tuten skal hjelpe russen å ikke bli neddopet på fest

Russejenter i Alta tar grep for å unngå å få dop i drikken sin. – Veldig bra, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, som likevel mener narkotika ikke er den største skurken.

Isabel Walsøe forklarer konseptet med drikkeflaskene.

Isabel Walsøe er russ i Alta og har selv hatt flere ubehagelige hendelser og er redd for å bli neddopet på fest, for eksempel under landstreffet i Kongeparken.

Foto: Johan Isak Niska / NRK

– Vi bruker flasker som har tut fordi det er lettvint å drikke fra, man unngår søl og ingen kan legge noe oppi, sier Isabel Walsøe.

Hun er russ i år og sammen med Alta-russen møtes de ofte på Lathari utenfor byen. Der blir det ofte sene kvelder, noe å drikke og god stemning.

Noe som ikke er så god stemning, er å få dop i drikken sin. Derfor bruker flere og flere russ flasker med tut for å unngå dette.

Spesielt skremmende var hendelsen på landstreffet på Fredriksten festning. Der ble fem russ innlagt på sykehus, etter å ha blitt neddopet.

Isabel Walsøe blir redd når hun hører om slike hendelser, for hun har selv opplevd det.

– Det er jo ikke noe gøy å miste kontroll og ikke vite hvor man er og hva man gjør.

Les også: Fem innlagt etter russetreff: – Jeg hylte fordi jeg ikke klarte å puste

kollasj fredriksten
kollasj fredriksten

Øyvind Giæver i Helsedirektoratet mener det russen i Alta gjør for å beskytte seg er positivt.

– Det er kjempebra at russen selv tar ansvar, men overordnet sett er ikke narkotikaen den største skurken, det er alkoholen.

Bekymra for de store arrangementene

Fredag starter landstreffet i Stavanger, der 15.000 russ samles. Der skal Isabel og to av medlemmene i russegruppen deres feste i Kongeparken.

De er klare for fest på en sikker måte, men Giæver er bekymret for hva som kan skje på et så stort arrangement.

– Det kan jo tyde på at store russearrangement blir lokkemat for de som har vonde hensikter, det er noe de som arrangerer bør tenke på, sier han.

I en studie Folkehelseinstituttet gjorde i 2019, kom det fram at 43 prosent av de spurte ungdommene har blitt tilbudt narkotiske stoffer på russearrangement.

Avdelingsleder - Øyvind Gjæver - Helsedirektoratet

Øyvind Giæver er avdelingsleder på avdeling levekår ved helsedirektoratet og er glad for at ungdommen som er russ i år tar grep og sikrer seg ved å bruke flasker som har tut.

Foto: Privat

Han er glad for at russen gjør grep for å unngå å bli dopet ned på fest.

Ann Helen Paulsen, som jobber mye med ungdom i Alta, er enig med ham. Selv om problemet ikke er så stort i byen hennes, hører hun rykter.

– Det har jo vært historier tidligere, men jeg opplever ikke dette som et problem. Man ser oppslag i mediene, men det skjer sjeldent her oppe.

Ann Helen Paulsen, utekontakt ved HUSET i Alta.

Ann Helen Paulsen er utekontakt ved ungdommens hus i Alta og synes tiltaket til russen er bra og sier det er viktig å være på vakt både på landstreffet men også ellers i russetiden.

Foto: Johan Isak Niska / NRK

– Vi passer på hverandre

Det at Alta-russen bruker flasker med tut, for å beskytte seg mot dop i drikken, er bare ett av flere tiltak de gjør, forteller russepresidenten, Gustavo Braz.

– Vi oppfordrer våre russ til å følge med og passe på hvem man er med. Vi har laget en egen chatte-gruppe der vi gir hverandre råd, sier Braz.

Han legger til at hans oppgave er å gjøre russefeiringen så trygg og fin som mulig.

Les også: «Emil» (18) mener han ble dopet ned: – Begynte å riste, og det kom skum ut av munnen

Hordnesskogen
Hordnesskogen