Hopp til innhold

For tidlig å si noe om hvor gigantøvelsen skal være

I 2018 skal 25.000 internasjonal soldater trene på norsk jord. Forsvarsdepartementet holder tett om hvor i landet øvelsen skal finne sted.

Forsvaret

Om tre år skal Norge være vertsland for en stor NATO-øvelse.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Tidligere denne uken ble det klart at NATO skal arrangere en stor militære øvelse i Norge i 2018, med rundt 25.000 soldater.

– Vi satser på et øvingsscenario der vi fokuserer på å demonstrere avskrekking og forsvar av allianseområdet, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide da nyheten ble sluppet onsdag.

NATO har som mål å øve mer de neste årene for å holde samarbeidet og erfaringene fra en langvarig operasjon i Afghanistan ved like. Alliansen ønsker også å vise muskler i en ny og krevende sikkerhetssituasjon i Europa og planlegger storøvelser hvert tredje år.

Søreide understreker at det er både NATO og Norge er interessert i å ha en slik øvelse i den nordlige delen av NATO-området.

Ifølge VG er det sannsynlig at øvelsen blir lagt til Nord-Norge.

– Det er altfor tidlig å kunne si noe konkret om denne øvelsen. NATO har som kjent akkurat besluttet at øvelsen skal legges til Norge. Det er samtidig naturlig å vurdere områder der vi vanligvis øver med allierte i Norge, men dette vil bli vurdert fremover, sier seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet, Asgeir Spange Brekke, til NRK.

Øvelsen Cold Response er en årlig, internasjonal militærøvelse som finner sted i indre Troms hvert år.

– Hvor viktig vil erfaring når det kommer til å arrangere øvelser av denne typen være når dere skal vurdere sted og områder for øvelsen?

– Erfaringene fra øvelsene Cold Response har gitt oss høy kompetanse og vil være nyttige i denne sammenhengen. Men det er for tidlig å presisere øvingsområdet nærmere nå.