– Jeg visste ikke hvor vilt det var, sier Kristine Vigsnes om interessen for selkjøtt.
Dette var hennes første tur med skuten MS «Havsel».
Hun sier det var ville tilstander da de solgte kjøtt i Tromsø forrige uke, men at kundene i Nordkjosbotn var enda villere.
– Der var det nesten som en zombieapokalypse, de overfalt nesten bilen. Der var de helt ville etter selkjøtt.
– Hungersnød
Hun får støtte av selfangstskipper Bjørne Kvernmo. Han sier at folk holdt på å skubbe hverandre utfor kaien i Tromsø, for å kunne se ned i tønnen.
– Det er hungersnød. Noe annet kan jeg ikke beskrive det som.
Totalt tok skuten 1666 sel på det omtrent seks ukers lange toktet, som tilsvarer 5 til 6 tonn med kjøtt.
– Vi tok det vi fikk, men selen var så spredd at det tok tid å finne hver sel.
Den andre selfangstskuten «Kvitungen» tok 400 dyr, selv om den norske kvoten i Vesterisen i år er på 7397 grønlandssel.
Selfangstskipper Bjørne Kvernmo har vært på ishavet i over 50 år, og er fornøyd med årets sesong.
Foto: Christer André Henriksen / NRKEtter å ha kommet tilbake fra Vestisen har en god del av kjøttet blitt solgt allerede. Kvernmo forventer å selge mesteparten.
– Er den interessen med på å motivere deg til dra på seljakt?
– Ja, det er utrolig viktig. Det har vært sånn bestandig.
Han er fornøyd med årets sesong.
– Ingen skadet seg, båten er like hel og vi kom tilbake.
– Aldri spist det før
Vigsnes tror det er fint for kunder å kunne kjøpe rett fra mannskapet.
– Vi har kunnskap om produktet fra A til Å.
Hun har ikke skutt sel på denne turen, men gjort alt annet. Hun sa opp den faste jobben sin som apoteker for å bli med «Havsel» til havs.
– Jeg likte det veldig godt. Det er veldig isolert, men det gikk veldig fint.
Denne gangen dro MS «Havsel» så langt nord som 72 breddegrad.
Foto: Christer André Henriksen / NRKSindre Dalsaune kjøpte selkjøtt, både saltet og usaltet, fra kaien i Alta.
– Jeg har aldri spist det før. Jeg prøver å bli kvitt søring-stempelet.
Han sier at han er nysgjerrig av natur, og kommer til å tilberede og spise selen med venner som er like nysgjerrig som ham.
– Vi må prøve alt.