Hopp til innhold

Folk er ville etter selkjøtt: – Som en zombieapokalypse

Etter flere uker i Vestisen er ishavsskuten «Havsel» tilbake ved kai, hvor mannskapet blir møtt av mange ivrige kunder på jakt etter årets selkjøtt. De fleste møter opp hvert år, men en og annen nykommer er det også.

Kristine Vigsnes selger selkjøtt fra kaien i Alta

SALG: Kristine Vigsnes har solgt mye selkjøtt til ivrige kunder den siste uken.

Foto: Alf Harald Martinsen / NRK

– Jeg visste ikke hvor vilt det var, sier Kristine Vigsnes om interessen for selkjøtt.

Dette var hennes første tur med skuten MS «Havsel».

Hun sier det var ville tilstander da de solgte kjøtt i Tromsø forrige uke, men at kundene i Nordkjosbotn var enda villere.

– Der var det nesten som en zombieapokalypse, de overfalt nesten bilen. Der var de helt ville etter selkjøtt.

Les også Fiskeripolitisk talsperson: – Norge må skyte mer sel og hval

blindheim

– Hungersnød

Hun får støtte av selfangstskipper Bjørne Kvernmo. Han sier at folk holdt på å skubbe hverandre utfor kaien i Tromsø, for å kunne se ned i tønnen.

– Det er hungersnød. Noe annet kan jeg ikke beskrive det som.

Totalt tok skuten 1666 sel på det omtrent seks ukers lange toktet, som tilsvarer 5 til 6 tonn med kjøtt.

– Vi tok det vi fikk, men selen var så spredd at det tok tid å finne hver sel.

Den andre selfangstskuten «Kvitungen» tok 400 dyr, selv om den norske kvoten i Vesterisen i år er på 7397 grønlandssel.

Skipper Bjørne Kvernmo, MS Havsel

Selfangstskipper Bjørne Kvernmo har vært på ishavet i over 50 år, og er fornøyd med årets sesong.

Foto: Christer André Henriksen / NRK

Etter å ha kommet tilbake fra Vestisen har en god del av kjøttet blitt solgt allerede. Kvernmo forventer å selge mesteparten.

– Er den interessen med på å motivere deg til dra på seljakt?

– Ja, det er utrolig viktig. Det har vært sånn bestandig.

Han er fornøyd med årets sesong.

– Ingen skadet seg, båten er like hel og vi kom tilbake.

Les også Ny runde i isen for selfanger Bjørne

Ishavsblod

– Aldri spist det før

Vigsnes tror det er fint for kunder å kunne kjøpe rett fra mannskapet.

– Vi har kunnskap om produktet fra A til Å.

Hun har ikke skutt sel på denne turen, men gjort alt annet. Hun sa opp den faste jobben sin som apoteker for å bli med «Havsel» til havs.

– Jeg likte det veldig godt. Det er veldig isolert, men det gikk veldig fint.

MS Havsel

Denne gangen dro MS «Havsel» så langt nord som 72 breddegrad.

Foto: Christer André Henriksen / NRK

Sindre Dalsaune kjøpte selkjøtt, både saltet og usaltet, fra kaien i Alta.

– Jeg har aldri spist det før. Jeg prøver å bli kvitt søring-stempelet.

Han sier at han er nysgjerrig av natur, og kommer til å tilberede og spise selen med venner som er like nysgjerrig som ham.

– Vi må prøve alt.

Les også – At folk som spiser kjøtt kan være imot selfangst er uforståelig

Gry og Trude