Ny runde i isen for selfanger Bjørne

Siste sesong med norsk selfangst er ikke over likevel. Bjørne Kvernmo gjør nå klar til en ny tur i isen etter å ha fått 2,5 millioner i tilskudd fra Fiskeridirektoratet.

Ishavsblod

Selfanger Bjørne Kvernmo gjør seg klar for en ny sesong selfangst. Her sammen med filmskaperne Trude Berge Ottersen og Gry Mortensen fra KOKO Film.

Foto: Petter Strøm / NRK

I mai i fjor kom selfanger Bjørne Kvernmo til land med fangstskuta «Havsel», som eneste norske selfangstskute. Da lå det an til at det var siste turen i isen.

En tur det i ettertid har blitt film om.

Men det skulle ikke bli siste tur i isen for mannen som har drevet selfangst siden 1973.

For da Fiskeridirektoratet skulle tildele et tilskudd på 2,5 millioner kroner til selfangst, var Havsel en av søkerne, skriver avisa Kyst og fjord

Og sammen med landbedriften Polargodt på Sunnmøre, der skinn foredles og spekk går til oljeproduksjon mottar de nå det statlige tilskuddet for å jakte mer sel.

– Vi tar en runde til

Til NRK sier selfangeren at når det nå viste seg at det var mulig å få tilskudd i år, så bestemte de seg for å ta en runde i isen til.

– Men vi tar en tur om gangen og om dette blir den siste eller det blir flere er ikke godt å si, forteller han.

Nå er arbeidet i gang med å rigge fangstskuta Havsel for en ny runde.

– Foreløpig er jeg alene, men noe av det gamle mannskapet er klar for en ny tur, og så kommer det flere etter hvert. Totalt blir vi vel 10–12 mann, sier Kvernmo.

Havsel

Fangstskuta Havsel

Foto: LDKN

Håper på 4000 dyr

Årets fangstsesong starter 1. april, men Kvernmo tror ikke de er klare til da.

– Totalkvoten er 20.000 dyr, men det er egentlig uinteressant. På den korte tida vi har til rådighet klarer vi neppe mer enn 4000 dyr. Når vi det, skal vi være godt fornøyd, sier han.

Fangsten vil foregå i havområdet fra Jan Mayen og ned langs iskanten mot Island.

Kvernmo forteller at sesongen er kort og hektisk, spesielt fordi selungene forsvinner fra iskanten etter bare noen uker.

– Deretter må vi enten jakte voksen sel eller velge å gå hjem. Normalt pleier hele sesongen å vare om lag seks uker inkludert forarbeid.

Hverdagen den samme

Kvernmo forteller at filmen om forrige sesong ikke har forandra hans og de øvrige selfangernes hverdag.

– Men flere har nok fått innblikk i hva dette dreier seg om, og det har jo ikke vært mye kritikk rundt selfangst nå som ved tidligere filmer, sier han.

Bjørne Kvernmo har jaktet sel med skuta «Havsel» siden 2004, men selv har han vært på selfangst helt siden 1973.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Programleder Hege Iren Hanssen

Hege Iren Hanssen gir deg Nordnytt 19:45

Hege Iren Hanssen gir deg Nordnytt 19:45