Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk natt til lørdag melding om en fisker som hadde skadet seg under fiske i Barentshavet. Båten med norsk mannskap befant seg i internasjonalt farvann, over 600 kilometer fra fastlandet.
– Det var antatt at mannen hadde alvorlige skader, sier redningsleder Thor Erik Torkildsen.
Kystvaktskipet Andenes som var på patrulje rundt 100 kilometer fra fiskebåten, ble bedt om å bistå. De rykket ut for å hente mannen.
Men for å få mannen til sykehus var det ett problem: Rekkeviden til helikopteret.
Det røde krysset viser hvor fiskebåten lå. Lenger ned i bildet er kysten av Finnmark.
Foto: HovedredningssentralenHeldigvis lå også kystvaktskipet KV Svalbard lenger ned mot fastlandet. Løsningen ble at helikopteret stoppet her for å tanke drivstoff. Dette var avgjørende for at distansen på 900 kilometer til sykehuset i Tromsø var mulig å gjennomføre.
– Denne gangen var det litt tilfeldig, for vi hadde et annet kystvaktfartøy et stykke nærmere kysten. Så da passet det veldig bra å mellomlande der og fylle drivstoff før ferden gikk videre til Tromsø, sier stabssjef i Kystvakten, Nils Samland.
– Det som er spesielt her er at det er store avstander fra der hendelsen skjer og til nærmeste sykehus. Vi setter pris på å kunne være til stede og utføre slike oppdrag når det er nødvendig, sier stabssjefen.
Alternativet ville vært å gått nærmere kysten med KV Andenes for å komme innenfor rekkevidden til helikopteret. Det ville tatt betydelig lengre tid
Foto: Petter Brenni Gulbrandsen/ForsvaretLangt oppdrag
KV Andenes hadde også sanitetsnivå tre om bord. Det tilsvarer ikke lege, men er en høyere sanitetsutdannelse. Fiskeren som hadde fallskader fikk dermed behandling under turen til Tromsø.
– Transporten var udramatisk og det var gode forhold. Men det var et langt oppdrag, sier redningsmannen som var med på oppdraget, Stein Bastian von Tangen-Jordan.
Han har jobbet som redningsmann på Kystvakta i sju år.
– Det er ikke til å stikke under en stol at de som jobber så langt ute på sjøen jobber i stor grad med en viktig del av verdiskapningen i samfunnet. Det å ha en ressurs der for å sikre dem er veldig viktig, og det er veldig givende å jobbe med, sier han.
Lørdag morgen landet NH90-helikopteret ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Da hadde det gått sju timer siden oppdraget startet.
– De kom inn her rundt klokken halv-ni. Det dreier seg om en norsk statsborger i 20-årene. Han ser ikke ut til å være alvorlig skadet, men det skal gjøres flere undersøkelser, sier Jørn Resvoll, pressevakt ved UNN.
– Avgjørende hjelp
Rederiet som eier fartøyet sier at det er helt avgjørende at de får hjelp i slike situasjoner.
– HRS starter med å finne tilgjengelige ressurser umiddelbart, deretter koordinerte de kommunikasjon mellom alle parter, og dette fungerte helt utmerket. Kystvakten, HRS og Radio Medico v/Haukeland var som alltid proff til fingerspissene, skriver reder John Olav Økland i en e-post til NRK.
– Så vi må jo kalle det fantastisk hjelp med tanke på at ulykken skjedde om bord kl. 01:30, og fiskeren var i Tromsø allerede ca. kl. 08.
Rederiet har fått opplyst at det står bra til med fiskeren.