Hopp til innhold

Oransje farenivå i store deler av Nord-Norge – Tropevarme gir enorm snøsmelting

Høye temperaturer og stor snøsmelting har ført til oransje flomvarsel flere steder i Norge. Nord-Norge er spesielt utsatt, en fotballbane er alt under vann.

Flom i Kåfjord

OVERSVØMT: Fotballbanen på Holmen i Kåfjord er full av vann etter at massiv snøsmelting har ført til flom.

Foto: Britt-Margrethe Pedersen

NVE har i dag gått ut med et oransje flomvarsel for fjellområdene i Nordland og Troms. Årsaken er de høye temperaturene i området.

– Det gjelder de fjellområdene der det er nok snø igjen til at snøsmeltingen gir såpass mye vann, sier Seija Stenius hos flomvarslingen hos NVE.

Tirsdag var det meldt om rekordvarme i store deler av Nord-Norge. I Tromsø ble den gamle varmerekorden fra 1974 overgått med 0,7 grader da gradestokken viste 30,2 grader. Onsdag ventes det nedbør og torden flere steder i nord.

Flom i Kåfjord

Gangbrua som hjelper folk og dyr over Kåfjordelva ved Ankerlia må finne seg en annen rute akkurat nå. For den er tatt av elva.

Foto: Britt-Margrethe Pedersen
Flom i Kåfjord

Det blir ikke mye dribling og scoring på fotballbanen de nærmeste dagene.

Foto: Britt-Margrethe Pedersen
Flom i Kåfjord

Kåfjordelva er ikke stedet man bør dra til nå for å bade.

Foto: Britt-Margrethe Pedersen

Fotballbane under vann

Det er trist å se at banen er full av vann.

Det forteller fungerende ordfører i Kåfjord kommune, Britt Pedersen, om den lokale fotballbanen som nå har blitt en del av elvebredden.

Også i Kåfjord skal temperaturene ha bikket 30 grader tirsdag. Ikke siden 1960 har det vært så varmt i området. Dette har ført til mye snøsmelting og vannføring i Kåfjordelven.

Ordføreren er glad for at de slapp å evakuere innbyggerne nært elven tirsdag. Nå prøver kommunen å avlede vannet fra fotballbanen.

Flom i Kåfjord, Britt-Margrethe Pedersen og beredskapsleder Karin Karlsen.

Ordfører i Kåfjord kommune, Britt-Margrethe Pedersen og beredskapsleder Karin Karlsen ved den oversvømte fotballbanen.

Foto: privat

Vi håper ikke vannet stiger igjen slik det gjorde da, sier Pedersen.

Kommunen har onsdag et beredskapsmøte hvor ulike tiltak skal vurderes. Det er enda usikkert hvor store de materielle skadene er.

Det er ikke sikkert vi vet alt før flommen er stoppet.

Kraftig smelting

I Nord-Norge er det det spesielt fjellområdene fra sør i Nordland til Troms som er utsatt for flom. Det har blitt gjort flere observasjoner av oransje farenivå i vassdragene rundt Salfjellet, hvor det er høy vannføring.

Oransje farevarsel for flom i Nordland og Troms 29.06.22

Det er spesielt fjellområdene i Nordland og Troms som nå har oransje flomvarsel.

Grafikk: varsom.no

– Det har smeltet kraftigere enn vi hadde forventet oss. Det er ikke hele området, men spredt utover alle felt som har veldig mye snø igjen og der det da er høy smelting er potensielt utsatte, sier Stenius.

Innlandet har også oransje farevarsel, hvor det er meldt om høy vannføring i Gudbrandsdalslågen. Men hun sier at vannet har begynt å synke der.