Hopp til innhold

Fikk datter med sjeldent syndrom: – Vi lever allerede i et sorteringssamfunn

Sara Marie Guttormsen mener politikerne må være ekstra bevisste når flere nå kan ta en tidlig ultralyd. For hun har erfart at systemet ikke er godt nok rigget til å ivareta de som får beskjed om at barnet kan ha en alvorlig sykdom.

Sara Guttormsen og Erle Jørgensen

– Det er ingen dans på roser, men det er ikke bare forferdelig heller, sier Sara Marie Guttormsen om livet med et barn med sjeldent syndrom.

Foto: André Bendixen / NRK

Da Sara Marie Guttormsen gikk gravid med datteren Erle, ble det oppdaget at hun hadde økt sjanse for downs syndrom.

Den gang, for seks år siden, skjønte Guttormsen fort at ting ikke ville bli som hun så for seg. Fra Erle ble født med Pallister–Killian syndromet, opplevde foreldrene å få lite informasjon om hvordan livet skulle bli.

– Den eneste informasjonen vi fikk var at det var fem dager igjen til vi var over abortgrensen. Vi fikk tilbud om en fostervannsprøve, men ikke noe tilbud om noe annen veiledning enn det, sier Guttormsen.

Erle Jørgensen på fanget til Sara Guttormsen

– Jeg mener ikke at alle skal få syke barn, men alle klarer når man må. Og man blir like glad i de barna som alle andre barn, sier Guttormsen.

Foto: André Bendixen / NRK

Sorteringssamfunn

Tirsdag vedtok Stortinget å åpne opp i bioteknologiloven, og vil nå gjøre tidlig ultralyd og blodprøve tilgjengelig for alle gravide, og ikke bare for de som har en økt risiko for et foster med arvelig sykdom eller utviklingsavvik.

Forslagene til endring har skapt mye debatt. Det Guttormsen reagerer mest på i ordskiftet er fokuset på at en oppmykning av lovverket betyr at vi åpner opp for et sorteringssamfunn.

Guttormsen mener at vi allerede lever i et sorteringssamfunn, fordi ting ikke er tilrettelagt for familier og barn med ekstra behov for oppfølging.

– Jeg har aldri opplevd at støtteapparatet rundt har vært med på å veilede på hva som er Erle sine rettigheter og våre rettigheter som foreldre. Det er det et sorteringssamfunn er, sier Guttormsen.

Hun mener at tilretteleggingen for funksjons- og utviklingshemmede barn ikke er god nok.

– Hvor mange barn er det som ikke får gå på nærskolen sin? Kommunen er ikke pliktig til å tilrettelegge hvis det koster for mye.

I tillegg påpeker hun at det å gå på en butikk med en rullestolbruker nesten er umulig fordi det ikke er fysisk plass.

– Det er hverdagskampene. Men så er det også de store kampene; kampene for å ha det jeg vil kalle et verdig liv, hvor du får leve hjemme med familien hvis det er mulig, sier Guttormsen.

Martin Jørgensen og Sara Guttormsen

Sara Marie Guttormsen, med datteren Erle Jørgensen på fanget, og Martin Jørgensen.

Foto: André Bendixen / NRK

Ingen helsegevinst med tidlige ultralyder

Forbundsleder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen, mener debatten har vært stigmatiserende.

– Hensikten med tidlig ultralyd og NIPT er å avdekke trisomi, det vil si downs syndrom og et par andre trisomier. Nå skal staten finansiere en jakt på uønskede foster med egenskaper som mange levende har, sier Gitlesen.

Forbundslederen mener spesielt den tidlige ultralydtesten er upresis, og at selv om den skal være tilgjengelig for alle blir den ikke det i praksis. Undersøkelsen kan kun foretas hos seks av universitetssykehusene. Om gravide i Finnmark skal ta denne undersøkelsen, må de reise til Tromsø, sier han.

I 2012 gikk Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten gjennom rapporter for å se om det var noen helsegevinst med tidlige ultralyder, noe de konkluderte med at det ikke var.

– Det er undesøkelser en iverksetter for at kvinner skal kunne abortere foster med downs syndrom og andre trisomier. Jeg kjenner til de som har fått påbevisst trisomi 18 som har kommet til legen og fått ferdige utfylte skjemaer om senabort, sier Gitlesen.

Leder i Norsk forbund for utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen

Leder i Norsk forbund for utviklingshemmede, Jens Petter Gitlesen.

Foto: NRK

– Må finne ut av rettigheter selv

Guttormsen forteller at hun og mannen fikk genetisk veiledning, men at det ikke var noe tilbud om samtaler med foreldre i samme situasjon som kunne sagt noe om hvordan et liv med et sykt barn ville bli.

– Du må jo finne alle rettighetene selv, og disse finner man ut ved tilfeldigheter eller ved å selv oppsøke andre foreldre i samme situasjon.

Hun mener det er feil at presset legges på den gravide.

– Jeg føler det blir feil at den enkelte gravide skal sørge for at vi ikke blir et sorteringssamfunn. For det er vi allerede, sier Guttormsen.

NRK forklarer

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Eggdonasjon blir lovlig

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Par som ønsker barn kan få egg donert av en annen kvinne. I dag er dette forbudt, kun sæddonasjon er lov. Enslige får fortsatt ikke bruke egg fra en annen kvinne

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

De som gir bort egg må være mellom 25 og 35 år, og kan donere tre ganger

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Du kan fryse ned egg, uten medisinsk grunn

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Dette kan for eksempel være aktuelt hvis man ønsker å utsette å få barn

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Assistert befruktning til enslige

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Enslige kan få hjelp til å bli gravide. Behandlingen tilbys i dag kun til kvinner som er gift eller har samboer

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

Forskning på befruktede egg blir tillatt

Hva blir nytt i bioteknologiloven?

I tillegg er dette nytt: 

Hva blir nytt i bioteknologiloven?
  • Alle gravide kvinner får tilbud om tidlig ultralyd og blodprøve (KUB).
  • Alderen for risikosvangerskap senkes fra 38 til 36 år.
  • Kvinner får tilbud om NIPT-test om det er medisinsk årsak til det. Alle andre kan også ta testen, men må betale selv. NIPT er en blodprøve som viser kromosomavvik hos fosteret. 

Bioteknologiloven: Les Magnus Takvams analyse