Hopp til innhold

Får du egentlig mark i magen av å spise snø?

«Ikke spis snø, du kan få mark i magen!». Mark i magen er nok den mest brukte foreldrepropagandaen for å få barna til å ikke putte fristende snø i munnen. Men er dette sant?

Spise snø

Er skremselspropagandaen vi ble utsatt for som barn om å ikke spise snø, en stor løgn?

Foto: NRK

– Å fortelle barn at de får mark i magen av å spise snø, er vel like sant som å si at julenissen finnes, forteller professor i medisinsk biologi, Ørjan Olsvik til UiT.no.

Olsvik er professor ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT Norges arktiske universitet. Han er spesialist på alt av mikroorganismer, bakterier og det som verre er.

Professoren kan betrygge oss med at den skremselspropagandaen vi ble utsatt for som barn, og som vi utsetter våre barn for i dag, baserer seg på en løgn.

– Unngå gul og skitten snø

Olsvik forteller at det er trygt å spise både is og snø, så lenge man ser at den ikke er skitten eller gul.

– Fra gammelt av skremte man nok barna fra å spise snø for å forhindre at de fikk i seg urin og avføring fra dyr. Urin er egentlig ikke farlig, men jeg anbefaler det ikke, sier professoren til UiT.

Spise snø

For mange kan det bli fristende å spise litt snø, og ifølge professor Ørjan Olsvik er det ufarlig.

Foto: NRK

Han legger til at det faktisk finnes snø man bør holde seg unna.

– Snø fra isbreer skal man være forsiktig med. Isbreen inneholder alger, og fra dem kommer det en slags gift. Algene gir oss derimot ikke mark, men vondt i magen, forteller Olsvik.

Slukker tørsten på skitur

Når professoren er ute på skitur spiser han gjerne snø, og han mener at alle kan gjøre det med en viss begrensning.

– Det man skal vite er at det koster kroppen mye energi å smelte snø til vann, så du kan bli nedkjølt innvendig hvis du spiser for mye, sier Ørjan Olsvik.

For å unngå nedkjøling har Olsvik med seg en termos med varmt vann i tursekken. Siden han ikke er redd for å spise snø, så fyller han koppen med mye snø og litt varm vann, og har dermed noe å slukke tørsten med.

– Jeg synes dette er lurt, fordi du må spise utrolig mye snø for å få i deg en halv liter med vann, forteller han.

– Gir en intens kløe

Får du mark i magen har du dermed ikke fått den gjennom å spise snø, men mest sannsynlig fått den i deg innendørs. Den mest utbredte marken vi har i Norge er barnemark, for den smitter veldig lett.

– Barnemark gir en intens kløe, og når den har kommet i en familie bør alle behandles. Sengetøy og håndklær må skiftes, sier parasittolog Tore Lier ved Universitetssykehuset Nord-Norge til UiT.no.

Om natta kryper den ut endetarmen og legger egg. Dette klør veldig, så personen som har barnemark klør seg. Dermed får man egg på hånd og under neglene. Eggene fører videre til munn, dørhåndtak, sengetøy og håndklær.

Slik får vi den i oss igjen, og marken har klart å spre seg.

– Ikke engang håndsprit klarer å ta livet av eggene til barnemarken, men heldigvis finnes det ormekur på apoteket, forteller Lier.

Egga til barnemark

Eggene til barnemarken Enterobius vermicularis kan smitte til andre ved dårlig håndhygiene. Eggene er rundt 0,0006 centimeter lange, og er bare synlige under mikroskop.

Foto: Wikimedia commons