Hopp til innhold

Færre sommerjobber for ungdom i år: – Skummelt

Mange ungdommer kommer til å stå uten sommerjobb i år. Enkelte bedrifter trekker nå tilbake utlyste stillinger, mens andre igjen avventer med å lyse ut.

Marta Møllersen

Marta Møllersen (16) ønsker å jobbe i en bruktbutikk i sommer, men frykter at de ikke har behov for henne på grunn av koronakrisen.

Foto: Kristina Kalinina / NRK

– Det er jo skummelt. Mange ungdommer vil ha sommerjobb, og da er det synd at ikke alle bedrifter har mulighet til å gi det, sier Marta Møllersen fra Kirkenes.

16-åringen snakker godt russisk, og derfor har hun søkt sommerjobb i en bruktbutikk hvor mange av kundene har vært russere som kommer over grensa for å handle.

Hun jobbet i butikken i fjor, men i år er faren stor for at hele sommerjobben kan gå i vasken.

På grunn av koronapandemien må nemlig mange arbeidsplasser holde stengt, og andre har igjen ikke det samme behovet for sommervikarer som normalt.

Det betyr at ungdommer som Marta plutselig står uten mulighet til å legge av litt penger i ferien samtidig som man skaffer seg verdifull arbeidserfaring.

– Jeg håper jeg får denne jobben. Hvis ikke må jeg finne på noe annet, sier Marta.

Unaturlig med sommervikarer i år

Nina Melsom i NHO

Direktør for arbeidslivet i NHO Nina Melsom forventer en nedgang i antall sommerjobber i Norge i år.

Foto: Moment studio

Man bør belage seg på at det blir færre sommerjobber i år enn det har vært tidligere, ifølge direktør for arbeidslivet i NHO, Nina Melsom.

Hun tror sektorene som tidligere har hatt stort behov for sommervikarer neppe vil ha det i år.

– Sommervikarer vil jo gjerne være der som erstatning for fast ansatte som har ferie. Nå vil det være mer naturlig at man tenker annerledes. Med mange permitterte og såpass stort bortfall av arbeidsoppgavene innen reiseliv og service vil det være lite behov for sommervikarer, sier Melsom.

Lyser ikke ut stillinger

Gruveselskapet Sydvaranger AS blir trolig en av bedriftene som kommer til å droppe sommervikarer i år.

Anita Kurthi

Anita Kurthi mener at det er veldig synd at Sydvaranger AS sannsynligvis ikke kommer til å lyse ut sommerstillinger i år.

Foto: Privat

– Sånn som det ser ut nå, så lyser vi nok ikke ut sommerjobber i år, sier personalsjef Anita Kurthi.

– Flere av våre arbeidstakere er permittert, og da kan vi heller ikke ta sommervikarer.

Kurthi mener dette er synd for både dem og ungdommene. Det å ha unge i sommerjobb har nemlig vært viktig for å rekruttere fremtidige ansatte til selskapet.

– Den største konsekvensen er at mange ungdommer som studerer andre steder, og som på sikt ønsker å flytte tilbake til kommunen, kanskje ikke kommer likevel, sier hun.

I fjor ga selskapet jobb til ti ungdommer, og de fleste var fra Sør-Varanger.

Mister mye uten sommerjobb

Men i denne situasjonen er det ungdommer som taper mest – først og fremst økonomisk, mener ungdomsrådgiver i LO, Bjarne Lagenes.

– Mange av unge arbeidstakere jobber kun om sommeren og har mye av det de tjener da som inntektsgrunnlag for resten av året, sier han.

– Mange av dem er heller ikke ferdigutdannet og vil ha store utfordringer med å få seg jobb.

Bjarne Lagesen

LO forventer flere henvendelser fra ungdom om sommerjobber som har blitt trukket tilbake, sier LOs Bjarne Lagenes.

Foto: Trond Isaksen / LO

Siden nettverk og kontakter fortsatt er viktig for å få sommejobb, blir de med minst ressurser antakeligvis rammet hardest.

– Slik situasjonen er nå kan det fort skje at det er de med mest ressurser og lengst utdanning som får seg jobb. Dette kan være med på å skape større sosiale ulikeheter, forklarer Lagenes.

Han er også bekymret for at mange mister muligheten arbeidserfaring.

– En sommerjobb er ofte det aller første møtet mange unge har med arbeidslivet. Det er en veldig viktig del av livsopplæringen at man får sin første jobb og tjener egne penger.

Ungdomsrådgiveren forteller at LO allerede har fått henvendelser fra ungdom som først har fått ja til sommerjobb, for så å få tilbudet trukket tilbake.

Men – det kan likevel være håp. Bjarne Lagenes i LO og Nina Melsom i NHO nevner grøntsektoren, matindustrien, fiskeindustrien, handel og helsevesen som felt der det vil være behov for arbeidstakere i sommer.