Hopp til innhold

Færre ansatte og mindre behov for råstoff, men Norway Seafoods får likevel flytte

Klagen fra Hammerfest kommune på at fiskeindustribedriften Norway Seafoods legger ned i Rypefjord og flytter til Forsøl tas ikke til følge. Det kom fram i Kongen i Statsråd i dag.

Kystopprøret 1

Hammerfest Ap er skeptisk til flyttingen av trålerkonsesjonene til Forsøl. Her fra Kystopprørets demonstrasjon i Hammerfest i fjor vinter.

Foto: Allan Klo

Siden filetproduksjonen ikke skulle flyttes lengre enn fra Rypefjord i Hammerfest til bygda Forsøl utenfor byen, og begge steder er i Hammerfest kommune, godkjente først departementet planene.

Hammerfest-politikere klaget over departementets justering av vilkår, og mente at den var ugyldig.

Regjeringen: – Lønnsomhet er en forutsetning

Alf E. Jakobsen

Ordfører i Hammerfest Alf E. Jakobsen sier kommunen vil vurdere rettsak mot staten.

Foto: Allan Klo

Men kongen i Statsråd besluttet altså fredag å ikke ta klagen fra Hammerfest kommune til følge. Det innebærer at vedtaket om å endre aktivitetsplikten som er pålagt Havfisk ASA i Hammerfest står ved lag.

Flyttingen av fiskeindustribedriften til Norway Seafoods gir færre ansatte og mindre behov for råstoff, men regjeringen mener den reduserte aktivitetsplikten er nødvendig for å skape lønnsomhet.

Det får sinnet i kok hos Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen.

– Det var ingen overraskelse at regjeringen ville stå på sitt, men begrunnelsen de kommer med er ganske oppsiktsvekkende, så dette kommer vi ikke til å gi oss på, sier Jakobsen.

– Gir ikke opp

– Det at de nedskalerer både på land og til sjøs, slik at de i realiteten så kan de gjøre helt hva de vil med de seks torsketrål-konsesjonene. De lar trålerne levere fisken hvor de vil. Dette er en oppsiktsvekkende sak som vi ikke kommer til å gi oss på, sier Jakobsen.

Ordføreren frykter konsekvensene, han tror så mange som 70 personer kan miste jobbene sine.

– Nå skal vi drøfte saken med advokatene våre. Et alternativ er å gå til rettsak mot staten. Et annen alternativ er å forlange en offentlig gransking av situasjonen, sier Jakobsen.