Hopp til innhold

Energileder kritisk til Klimautvalget – tror på null utslipp i oljenæringen

Energileder i nord mener fornybar energi ikke kan erstatte olje og gass. Han mener vi derfor må finne løsninger så produksjon og bruk ikke forurenser. Det er umulig, sier Bellona.

Kjell Giæver, direktør i Arctic Energy Partners. Foto: Kristiane Mauno Krystad

Kjell Giæver i energinettverket Arctic Energy Partners, mener vi ikke snakker nok om hvordan vi skal få en petroleumsnæring uten utslipp

Foto: Kristiane Mauno Krystad

Nylig anbefalte Klimautvalget 2050 at Norge slutter å lete etter olje og gass i nye områder.

Det mener Kjell Giæver i energinettverket Arctic Energy Partners er både uklokt og urealistisk.

Giæver mener vi har tapt dyrebar tid i klimaarbeidet med ensidig å snakke om å slutte med olje og gass.

Vi må innse at vi kommer til å bruke olje og gass i framtiden, da må vi finne løsninger på hvordan kan vi gjøre det på en mye mer bærekraftig måte.

Utvalget som Solberg-regjeringen opprette i 2021, mener arbeidskraft og kompetanse i oljeindustrien nå må brukes til å bygge ut fornybar energi.

Kjell Giæver er enig i at en stor utbygging av «grønn energi» er nødvendig, men at det ikke er nok.

– Vi trenger en enorm satsing på fornybar energi. Men vi trenger også å gjøre bruken og produksjonen av olje og gass utslippsfri, så vi kan fortsette med den viktige energiformen.

Arctic Sunrise demonstrerer ved Goliat

Mens regjeringen ønsker å legge til rette for oljeleting i Barentshavet, har flere miljøorganisasjoner sagt tydelig nei til dette.

Foto: Greenpeace /

Mener vi bør lete etter olje i Barentshavet

Nylig presenterte FNs miljøprogram en ny rapport som viser at verdens olje- og gassproduserende land har planer om å øke produksjonen frem mot år 2050.

Dette mener FN ikke er forenlig med klimamålene i Parisavtalen.

Regjeringen ønsker likevel å lete etter olje og gass i flere nye områder, blant annet i Barentshavet.

Dette er noe Kjell Giæver støtter, fordi han mener Europa trenger denne energikilden i mange år framover.

Men forutsetningen er at produksjonen i fremtiden kan foregå uten utslipp.
Gi
æver mener det er realistisk og at næringen er godt i gang:

Når gassanlegget på Melkøya i Hammerfest er elektrifisert, vil de produsere gass helt uten utslipp. Neste mål er å gjøre hele verdikjeden uten utslipp, også selve bruken av olje og gass.

Hildegunn T. Blindheim

Administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn Blindheim, sier petroleumsnæringen jobber hardt for å halvere klimautslippene innen 2030.

Foto: William Jobling / NRK

Skal halvere utslipp innen 2030

Administrerende direktør i Offshore Norge, Hildegunn Blindheim, sier petroleumsnæringen bruker mye tid og penger på å kutte utslipp. Første mål er å halvere klimautslippene innen 2030.

Blindheim innrømmer at dette blir krevende. Miljøtiltak fram til nå har bare gitt en liten nedgang i utslippene. Jobben nå er å få klimautslippene kraftig ned, både i leteprosessen og når olje og gass brukes.

Direktøren sier at havvind, lagring av CO2-gass og hydrogen som energibærer, blir viktige måter å redusere klimagasser på fremover.

Vi jobber spesielt mye med å lagre skadelig CO₂ utslipp. Spesielt gjelder dette for deler av industrien. For eksempel stålindustrien, som ikke kan bruke elektrisk strøm i sin produksjon.

Norge har også mange rørledninger på havbunnen som leverer gass til Europa. Nå ser man på om framtidas løsning er å transportere også hydrogen fra naturgass i rør til Europa.

Les også Derfor er effekten av norsk oljekutt vanskelig å anslå

BFH_kapittelbilde_krysspress

Umulig med nullutslipp

Fagleder i Bellona Christian Eriksen, sier teknologi som reduserer klimautslipp blir viktig framover. Han tror likevel ikke at gode klimatiltak kan gjøre petroleumsvirksomheten helt utslippsfri.

Vi vil aldri klare å fange hundre prosent av utslippene fra produksjon og bruk av fossile brensler. Da må vi i stedet se på hvordan vi kan løse energiproblemene verden står overfor. Da med mest mulig fornybar energiproduksjon.

Bellona og andre miljøorganisasjoner har reagert kraftig på at regjeringen vil utvide områdene i nord for oljeleting.

Christian Eriksen sier de naturgitte forholdene i Barentshavet gjør at leting og produksjon er ekstra krevende.

Barentshavet er et område med store utfordringer klimatisk sett. Det er et helt særegent miljø. Oljeleting og produksjon krever også at det bygges ut infrastruktur. Så oljeleting her er en dårlig løsning.

Christian Eriksen er fagsjef i Bellona

Fagleder i Bellona Christian Eriksen ber oljenæringen rette mer av produksjonen sin til å bygge ut fornybar energi.

Foto: Fredrik Naumann/Felix Features / Bellona

Bør satse mer på fornybar energi

I stedet for å bruke arbeidskraft på ny petroleumsvirksomhet, mener Christian Eriksen at industrien må gjøre mer for å bidra til større utslippskutt.

– Utbygging av fornybar energi er kun en liten andel av den totale virksomheten deres. De er nødt til å gjøre mer dersom de skal være med på å forme energi-framtida.

Hildegunn Blindheim i Offshore Norge mener det ikke er aktiviteten i oljeindustrien som bremser utviklingen av utslippsfrie energiløsninger.

Hun peker på at politikerne må frigi flere områder for havvind, og flere arealer for lagring av CO₂-gass.

– Det trengs også et regelverk for denne type industri. Når dette er på plass, vil våre selskaper være klare til å bygge ut havvind og lagre klimagassene, sier Hildegunn Blindheim i Offshore Norge.

Les også 0,8 prosent utslippskutt i fjor: – Dagens klimaminister har samme problem som Gro i «Makta»

Gro Harlem Brundtland fra serien Makta

Flere nyheter fra Troms og Finnmark