Én måned ute av drift – nå får Eni starte igjen

Oljeselskapet Eni har gått glipp av inntekter på mer enn en milliard kroner i måneden Goliat har vært stengt, men i løpet av et døgn skal plattformen etter planen være i drift igjen.

Offshore-transport

Nå håper operatøren Eni å starte opp oljeproduksjonen igjen om kort tid. Driften ble stanset etter strømbrudd for en måned siden.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

På et møte mellom Eni og Petroleumstilsynet (Ptil), har oljeselskapet lagt frem informasjon som tilsier at driften på Goliat-plattformen kan starte opp igjen.

– Eni har konkludert at det er forsvarlig å gjenoppta driften. Vi har tatt konklusjonen til etterretning, bekrefter Øyvind Midttun, pressekontakt i Petroleumstilsynet.

Det betyr at italienske Eni kan gå i gang med oljeproduksjon på Goliat igjen, men Petroleumstilsynet skal fortsatt ha tilsyn og dialog med selskapet fremover.

– Med den historien som Goliat har, er det helt nødvendig for oss å fortsette å følge opp plattformen, sier Midttun.

Straks klare for ny start

Andreas Wulff

Kommunikasjonssjef i Eni, Andreas Wulff.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Kommunikasjonssjef i Eni, Andreas Wulff, bekrefter at produksjonen vil starte opp igjen i nærmeste fremtid.

– Nå er vi helt i sluttfasen før vi gjenopptar driften på Goliat. Vi sørger for at alt er som det skal være på plattformen og gjør siste forberedelser før oppstart, sier Wulff.

– Vi forventer å gjenoppta driften i løpet av et døgn, men det er vanskelig å si nøyaktig tidspunkt.

Stengt etter uheldige hendelser

Produksjonen på Goliat-plattformen ble stengt for en måned siden etter flere alvorlige hendelser. Goliat opplevde blant annet strømbrudd i slutten av august.

Tidligere på sommeren hadde det skjedd lekkasjer, arbeidsulykker og personskader på plattformen. Fagforeningene gikk offentlig ut og fryktet for sikkerheten til de ansatte.

Petroleumstilsynet vedtok at oljeselskapet Eni måtte granske årsakene til strømbruddet, rette opp feil og bedre sikkerheten på Goliat før produksjonen på plattformen kunne starte opp igjen.

Har tapt en milliard kroner

Normalt produserer Goliat 100 000 fat i døgnet og har i sommer stått for en fjerdedel av Norges oljeproduksjon. Med dagens oljepris er et døgns oljeproduksjon på plattformen verdt 40 millioner kroner.

Driftstansen har på en måned resultert i tapte inntekter verdt over en milliard kroner, men kommunikasjonssjefen i Eni ser positivt på Goliats fremtid.

– Vi opererer med 15-20 års perspektiv. Inntektene forsvinner ikke, til tross for utsatt produksjon. Nå ser vi frem til å komme i gang med produksjonen igjen, sier Wulff.