Hopp til innhold

En annerledes førjulstid: – Vi må ta ansvar alle sammen

Nye koronarestriksjoner gjør at det ser mørkt ut for mye av det sosiale førjulstida har å by på. Helsesista oppfordrer folk til å tenke annerledes og samtidig passe på seg selv og andre.

Tale Maria Krohn Engvik, @helsesista på sosiale medier, får meldinger hver dag fra unge som sliter.

Tale Maria Krohn Engvik, også kalt Helsesista, oppfordrer oss om å være flinke til å se hverandre i det som for mange blir en vanskelig og annerledes førjulstid.

Foto: Tale Maria Krohn Engvik

Det blir en annerledes førjulstid i år, uten julekonserter, julebord eller juleverksted. Aktiviteter vi må droppe i år på grunn av de nye koronatiltakene.

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik oppfordrer folk til å se på hvilke muligheter man har for å finne på noe sosialt på en trygg måte for å komme i julestemning.

– Vi må prøve å gjøre det vi kan og bruke de tilbudene som er tilgjengelig, samtidig som vi prøver å møtes få der det er forsvarlig, sier hun og fortsetter:

– Prøv å finn muligheter og tenk: «OK, sånn er det akkurat i år. Det skal ikke være sånn for alltid. Vi skal klare det her sammen».

– Sosiale innad i familien

Nina Kristensen fra Alta bruker vanligvis førjulstida til julekonserter, felles pepperkakebaking og store samlinger rundt julegrana når den skal tennes.

– I år får man heller finne på ting innad i familien, sier hun.

Men selv om det blir en annerledes førjulstid, håper Kristensen det blir en fin tid likevel.

– Hvis man holder seg innad i sin nærmeste familie, så tenker jeg at det kommer til å gå bra, sier hun.

Nina Kristensen og datteren Josefine Greiner på Amfi Alta

Nina Kristensen og datteren Josefine Greiner mener det er viktig at alle tar ansvar, så ingen føler seg alene i den kommende tida.

Foto: Kine Ternsten Bye / NRK

En vanskelig tid for mange

En undersøkelse fra Unicef viste at mer enn 400.000 nordmenn gruet seg til jula og førjulstida i 2019.

Helsesista Tale Maria Krohn Engvik tror et tungt år, og at mange føler seg ensomme, kan gjøre at enda flere gruer seg i år.

– Det er veldig mange som har det vanskelig nå og som synes det er vanskelig at det er så mye usikkerhet og at det hele tiden er endringer, sier hun.

Pepperkakebaking

Selv om kanskje ikke hele familien kan samles for julebaksten i år, kan man bake så mange pepperkaker man vil innad i familien.

Foto: Alf Vidar Snæland

– Flinkere til å se hverandre

Helsesista mener derfor at det er viktig at man tar ansvar for egen psykisk helse, og at man er flink til å se andre den kommende tida.

– Jeg tror det er lurt å tørre å si til noen hvordan man egentlig har det. Det krever mye mot. Mange er redd for å være en belastning og bry andre med sine problemer, sier hun.

Samtidig mener Krohn Engvik at alle kan bli flinkere til å se hverandre.

– Vi vet ikke hvordan andre egentlig har det selv om ting ser greit ut, forteller hun.

Nina Kristiansen er takknemlig for at de er en stor familie, og mener det gjør det lettere å unngå at noen sitter alene.

– Vi må ta ansvar alle sammen, dele oss litt opp og sørge for at dem som er alene blir inkludert i år, forteller hun.