Eline er virkelighetens «Heimebane-Helena»

Man skulle nesten tro manusforfatterne brukte Eline Torneus som utgangspunkt for NRK-serien «Heimebane». – Fremtoningen til Torp er nesten som å se Eline, litt sarkastisk og bestemt i tilbakemeldingene, sier storebroren spøkefullt.

Eline Torneus

Eline Torneus fra Skjervøy trener 3. divisjonslaget i bygda der hun vokste opp. Hennes karriere har mange likhetstrekk med NRKs nye dramaserie.

Foto: Eric Kama Steinberg / NRK

Ingen andre kvinner i Norge trener herrelag på høyere nivå enn det 28-åringen fra Skjervøy i Nord-Troms gjør.

– Vi ønsker å utvikle spillet og oss sjøl som trenere. Det er derfor vi er trenere, sier Eline Torneus.

28-åringen Elise Torneus skal trene herrelag i 3. divisjon.

Som jentunge dro hun rett fra skolen til «løkka» for å spille fotball.

– Jeg hadde én motivasjon, og det var å bli større og sterkere enn brødrene mine, forteller Torneus.

Og det ble hun. Til sammen har hun spilt ni år i toppserien, for lagene Røa og Fløya. Hun har vært innom alle aldersbestemte lag, og også på A-landslaget.

Fotball er livet for 28-åringen, både på jobb og på fritiden. Hun har skrevet masteroppgave i idrettsvitenskap om fotball og talentutvikling, og vært trener i flere år.

I november tok hun over som trener for Skjervøy sitt herrelag i 3. divisjon. Det skapte overskrifter:

Skjermdump

SKAPTE OVERSKRIFTER: Flere aviser skrev sak da det ble kjent at Eline Torneus skulle bli trener for Skjervøy herrelag.

Foto: Skjermdump / iTromsø

En ekte «Heimebane» historie

I serien rykker det fiktive fotballlaget Varg opp i Eliteserien og kort tid etter står de uten trener. Da får «Helena Mikkelsen» sjansen til å bli norgeshistoriens første kvinnelige fotballtrener på toppnivå. Og det skaper reaksjoner.

Heimebane

Rollefiguren Helena Mikkelsen møter mye motstand når hun begynner som trener for fotballaget Varg i serien Heimebane på NRK.

Foto: Sjur Aarthun

Men i motsetning til rollefiguren til skuespiller Ane Dahl Torp, har Eline Torneus blitt tatt godt i mot av både herrelaget og supporterne. God hjelp har hun også i sin bror Svenn Johansen, som er hjelpetrener.

Eline Torneus

Spillerne på Skjervøy IK synes det er helt ok å ha en kvinnelig trener.

Foto: Tove Jensen / NRK

Men å bli trener for et herrelag, var ingen selvfølge for 28-åringen, som til daglig trener jenter på Norges Toppidrettsgymnas i Tromsø.

– Det var ikke like skummelt med Skjervøy som om det hadde vært en annen klubb. Jeg har så mye venner og familie der, og to trenere som jobber med Skjervøygruppa, har jeg kjent kjent hele livet, sier hun.

Ser likheter

Storebroren Svenn Johansen ser flere likheter mellom søsteren Eline og karakteren Helena Mikkelsen i NRK-serien. Medspillerne hans er fornøyd med å ha henne som trener.

– Eline er faglig dyktig. Hun kan mye fotball, og kan være streng også. En omgjengelig person som er lett å snakke med, derfor er det interessant med kvinnelig trener, sier Brage Fjellheim Wiik og Øyvind Garfjeld.

Når ein nyopprykt eliteserieklubb mistar trenaren sin like før seriestart, får Helena sjansen til å ta steget over til herrefotballen. Men for å sikre seg jobben må ho kapre han framfor nasen på ein tidlegare utanlandsproff med store trenarambisjonar.

Dramaserien «Heimebane» har fått gode kritikker.