Hopp til innhold

Fembarnsfar tiltalt for bortføring av familien fra Norge til Syria

Statsadvokaten i Troms og Finnmark har på nytt tiltalt mannen som tok familien med fra Senja til Syria for frihetsberøvelse. Mannen var nylig tiltalt for å ha deltatt i terror med IS under den samme turen.

Ruth Johanne Meyer Johansen

Mannen hadde planlagt å ta daværende kone Ruth Meyer Johansen (bildet) og deres fem barn til Syria, mener statsadvokaten.

Foto: NRK

Den norsk-syriske mannen tok sommeren 2014 sin norske daværende kone Ruth Meyer Johansen og deres fem barn fra Botnhamn på Senja med til Tyrkia. Familien dro videre til Raqqa i Syria, hvor kvinnen mener de ble holdt mot sin vilje mens mannen trente med terrorgruppen IS.

Etter omtrent en måned kom de tilbake til Norge. Fembarnsfaren ble da arrestert.

Statsadvokat Torstein Lindquister mener mannen hadde planlagt å dra til Syria.

Bestilte enveisbillett og sa opp barnehageplass

– Etter at saken ble opphevet av Hålogaland lagmannsrett har den vært etterforsket på nytt. Der har vi lett etter nye bevis for at familien ble bortført. Vi mener det er bevis for at dette var frihetsberøvelse og at han hadde planlagt å ta familien med inn i Syria allerede før de forlot Norge, sier statsadvokat Torstein Lindquister til NRK.

I tiltalen kommer det blant annet fram at mannen hadde bestilt enveisbillett for seg og familien til Istanbul. Før avreise hadde han sagt opp strømavtalen, samt barnehageplassen til to av barna, uten å informere sin kone.

Torstein Lindquister

Statsadvokat Torstein Lindquister sier det har vært en tidkrevende etterforskning.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Etter et kort opphold i Istanbul reiste de videre til grenseområdet til Syria. Ved hjelp av ukjente personer kom familien seg over grensen. I Syria ble de i minst tre uker plassert sammen med fremmede på ulike bevoktede steder mens det var krigshandlinger i nærheten.

Tiltalt for andre gang

Han var første gang tiltalt for frihetsberøvelse vinteren 2016, men ble frikjent i Senja tingrett. Denne frikjennelsen ble anket, og Hålogaland lagmannsrett opphevet tingrettens kjennelse på grunn av en saksbehandlingsfeil.

Mannen sitter varetektsfengslet, og var nylig også tiltalt for å ha planlagt og deltatt i terror med IS, i forbindelse med den samme turen.

Han erkjente ikke straffskyld da denne saken var oppe i Oslo tingrett i for tre uker siden. Kjennelsen i terrorsaken er ikke klar.

Han er også tiltalt for å ha brutt besøksforbud mot kona.

– Erkjenner ikke straffskyld

– Min klient erkjenner ikke straffskyld for frihetsberøvelse etter den nye tiltalen. Han vedgår å ha forledet ektefellen ved innreise til Syria. Men han hverken ønsket eller forestilte seg at familien skulle komme i den vanskelige situasjonen som de dessverre etterhvert gjorde i Syra. Det sier mannens forsvarer, Nils Christian Nordhus.

Nordhus stiller seg også uforstående til påtalemyndigheten som mener det har kommet frem spor i saken som viser at lovbruddet ble begått i Norge.

– Lovrbuddet, i den grad det er et lovbrudd, og det mener vi at det ikke er, har det skjedd i Syria.

Stor belastning

– Jeg er glad for at det nå er tatt ut tiltale. Det er viktig at vi kommer oss videre i livet slik at vi slipper den påkjenninga vi har hatt med denne saken. Det har vært tøft, og det skal bli godt å bli ferdig , sier ekskona Ruth Meyer Johansen.

I NRK Brennpunkt fortalte Meyer Johansen detaljert om det som skjedde:

Klipp fra Brennpunkt-dokumentaren «Fanget av IS»