Syria-saken: – Han har ødelagt både meg og barna

Ruth Johanne Johansen forteller at hendelsene i Syria har gått hardt inn på henne og de fem barna.

Ruth Johanne Johansen

Ruth Johanne Johansen forklarte seg i Senja tingrett tirsdag.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– De er redde for å bli kidnappa. De er redde for at onkelen deres (tiltaltes bror. journ.anm.) eller noen av vennene hans skal komme og ta dem, forklarte Ruth Johanne Johansen i retten tirsdag.

På tiltalebenken sitter hennes norsk-syriske mann, tiltalt for frihetsberøvelse og brudd på kontaktforbudet han fikk mot kona si, etter at han skal ha tatt henne og deres fem barn til Raqqa i Syria mot familiens vilje. Har skal mannen ha drevet opptrening med IS, mens familien ble innesperret i et hus.

I retten fortalte Johansen om hvordan barna sliter i ettertid av hendelsen. De må følges på do, de tør ikke å gå på enkelte rom, de er redde for utlendinger og har slitt med mareritt.

– Det er helt grusomt det han har gjort. Han har ødelagt både meg og ungene for livet, sier Johansen til NRK etter å ha forklart seg i retten.

Stolte på mannen

De første to ukene i Syria var familien innkvartert i et lite hus, noen timer utenfor Raqqa, før de ble flyttet til en større bolig inne i den syriske byen. Ruth Johanne Johansen fikk utlevert en burka, som hun måtte bruke hele tida.

Den tiltalte mannen har hele tiden hevdet at reisen var frivillig, og han erkjenner ikke straffskyld

Johansen forklarte i retten at hun hadde vært skeptisk til reisen. Men hun stolte på at de skulle returnere til Norge.

– Vi hadde ikke vært gift så lenge, og jeg stolte på han. Jeg ba om å få se returbillettene, og han sa at jeg skulle få se dem så snart vi kom til Tyrkia og fikk internett. Vi hadde jo et godt familieliv før reisen, sier hun til NRK.

Hvorfor er du så sikker på at han hadde bortført dere?

– Det handlet om måten han oppførte seg på da vi kom til Syria, og hva han sa. Han sa at han skulle trene med IS, at barna skulle gå på skole og lære arabisk og sånne ting.

Minstejenta ble syk

Minstejenta i familien, på ett år, ble etter hvert dehydrert og svært syk. Til slutt fikk Johansen gehør for at jenta måtte få komme på sykehus.

Tiltalte hadde også fått se hvor syk hun var, og gikk med på å forsøke å vende tilbake til Norge.

Johansen hadde vært i kontakt med norske myndigheter for å komme seg ut av Syria. Da de kom til Norge ble mannen hennes arrestert, og senere fengslet for narkotikaomsetting i forbindelse med en annen sak.