NRK Meny
Normal

Fembarnsfar møter i retten tiltalt for IS terror i Syria

Den 38 år gamle norsk-syreren tok for tre år siden med seg kone og fem barn fra Senja til Syria. I dag møter han i retten for å ha planlagt og deltatt i terror med IS.

Nils Christian Nordhus i retten

Han erklærer ikke straffskyld, sier hovedforsvarer Nils Christian Nordhus

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Han erklærer ikke straffskyld, verken for å deltatt i en terrororganisasjon og heller ikke for å ha inngått i et forbund, sier hovedforsvarer Nils Christian Nordhus.

– Ville bo i Sharia-samfunn

38-åringen har i mange år hatt et ønske om å bo i et Sharia-styrt samfunn, forklarer Nordhus.

– Den Islamske stat tilbød dette i 2014. Det å bo og leve innenfor territoriet til dem Islamske stat innebærer ikke at man også deltar i organisasjonen ISIL, utdyper forsvareren.

Altså en helt annen versjon enn hva som står i tiltalen.

– Tiltalen går ut på at mannen skal ha reist fra Norge til et ISIL-kontrollert område i Syria og inngått terrorforbund med ISIL og vært deltaker der i rundt en måneds tid, sier førstestatsadvokat Jan F. Glent ved Det nasjonale statsadvokatembetet.

Glent ser på denne saken som minst like alvorlig som de andre ISIL-deltaker-saker de har hatt i de senere år.

Statsadvokat Jan Glent i terrorfinansieringssaken

Førstestatsadvokat Jan F. Glent er aktor i saken mot den syriske fembarnsfaren, som i 2014 tok kona og barna med til Syria.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Strafferammen er ti år på tiltalepunktet om forbund og seks år på deltakelse.

Forsvarer Nordhus mener derimot tiltalte ikke har begått det han er tiltalt for.

Pågrepet og tiltalt for frihetsberøvelse

Det er nå tre år siden familien kom tilbake til Norge etter det månedslange oppholdet i det krigsherjede landet Syria. I Oslo ble mannen pågrepet, og kona og barna tatt hånd om av helsevesenet.

Ruth Meyer Johansen

Ruth Meyer Johansen har allerede avgitt forklaring i forhold til terrorsaken som starter i Oslo tingrett mandag.

Foto: Linda Pedersen / NRK

I Senja tingrett fortalte Ruth Meyer Johansen fra Botnhamn hvordan hun og barna var blitt lurt inn i Syria av mannen. Der ble de holdt innestengt i strengt bevoktede gårder, mens mannen skal ha trent med IS-liknende soldater.

– Han bestrider ikke at kona og barna havnet i en forferdelig situasjon i Syria. Men dette var verken ønsket eller forutsett, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Frikjent for frihetsberøvelse

Fembarnsfaren ble frikjent i tingretten, men ikke fordi retten trodde på ham. Tingretten mente det ikke var ført bevis for at frihetsberøvelse også var ulovlig i Tyrkia og Syria, der handlingene skjedde.

Senja tingrett syria saken

Dommen i Senja tingrett ble opphevet av Hålogaland lagmannsrett.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Hele dommen ble senere opphevet av Hålogaland lagmannsrett. I neste uke avgjør statsadvokaten om det skal tas ut ny tiltale om frihetsberøvelse mot mannen, eller om saka skal henlegges.

Status som vitne

For ett år siden begynte Politiets sikkerhetstjenesten, PST, å etterforske terrordelen av saken.

Når den norsk-syriske mannen møter i Oslo tingrett i dag, vil ekskonas vitneavhør få stor betydning. I begynnelsen av august ble det gjort et bevisopptak med Meyer Johansen i Senja tingrett, der forsvarerne fikk stille henne spørsmål.

– Dette opptaket vil bli avspilt i sin helhet under hovedforhandlingen, sier Glent.

Påtalemaktens bevisførsel vil være vitneforklaringer fra tiltaltes familie, bevispresentasjoner fra PST, beslaglagt materiale fra forskjellige elektroniske medier og lydopptak av samtaler Ruth Meyer Johansen hadde med sin mor fra Syria.

Det er satt av to uker til rettssaken.

Forsvareren mener dette er en spesiell straffesak.

– Han blir først tiltalt for frihetsberøvelse. Og så mislykkes det offentlige, i og med at han blir frikjent. Og så reiser det offentlige en helt ny straffeforfølgning. Det er en meget spesiell inngang på en straffesak, sier Nils Christian Nordhus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger