Denne edderkoppen fulgte med hentepizzaen

En spill levende edderkopp kravlet rundt i pizzaesken fra et spisested i Alta.

edderkopp

Denne edderkoppen var ikke en del av bestillingen da en kvinne hentet pizza på et spisested i Alta. Her er den fotografert mens den ligger på lokket til pizzaesken.

Foto: privat

– Jeg er kvalm ennå, sier den kvinnelige kunden som fikk den ubehagelige overraskelsen da hun bestilte hjem pizza før helga.

Hun ønsker ikke å stå fram med navnet sitt fordi hun har spist på den samme plassen flere ganger før og vært fornøyd. Men nå kan det altså bli lenge til hun bestiller takeaway igjen.

Edderkoppen var levende, men samboeren fikk ansvaret for å kverke den.

– Edderkoppen var stor som en femkrone. Jeg har aldri sett en sånn edderkopp før. Den var grusomt svær, og jeg har vært dårlig i flere dager, forteller hun.

Kan ha overvintret

Kjetil Åkra er ekspert på edderkopper og konservator i zoologi ved Balsfjord Fjordmuseum og Våtmarkssenter. Han greier ikke å bestemme arten ut fra det ene bildet, men sier dette trolig er en edderkopp i familien Philodromidae.

Araknolog Kjetil Åkra

Edderkoppen som ble funnet i en pizzaeske kan ha overvintret under bordkledningen til spisestedet, sier araknolog Kjetil Åkra.

Foto: Midt-Troms Museum

– Etter alt å dømme tilhører den slekten Philodromus. Vi kaller dem treløpere på norsk, og det finnes en god del arter i Norge.

Er det vanlig at de kommer inn i bygninger?

– Ja, disse lever normalt på trær og gjemmer seg ofte under bark og finnes ofte på husveggen også. Jeg er temmelig sikker på at mange overvintrer under bordkledninger og slikt.

– Kan plutselig dukke opp

Etter oppdagelsen kontaktet kvinnen Mattilsynet om saken.

Seniorinspektør i Mattilsynet i avdeling Finnmark, Eirin Hivand Haneberg, mottok varslingen fra kvinnen. Haneberg sier det ikke blir aktuelt å prioritere denne saken, selv om hun godt kan forstå at dette ikke var et hyggelig syn.

– Det er fordi edderkopper ikke blir regnet som typiske smittebærende dyr, og de bryr seg generelt sett ikke særlig om kjøkken eller mat. Det hadde vært noe annet om dette var en kakerlakk eller en melbille.

Haneberg forklarer at de sistnevnte blir regnet som skadedyr på kjøkken fordi de drar med seg smitte, formerer seg og er noe herk som kan tyde på dårlig renhold. Men altså ikke edderkopper.

– De kan plutselig dukke opp, så vi er ikke bekymret og ser på dette som et tilfeldig engangstilfelle. Det er i tillegg vår og da er det ganske vanlig at de kvikner til.

Eirin Hivand Haneberg legger til at Mattilsynet nylig var på ordinært tilsyn hos det aktuelle spisestedet, og da var alt i skjønneste orden.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein