Hopp til innhold

I dag er brennevinets dag: – Jeg skal ta en skål, men ikke alene, sier professor

Den 25. mars er verdens offisielle vaffeldag, men her i Norge var det én ting som kapret denne dagen lenge før vaffelen eksisterte.

Sprit

Brennevin er en samlebetegnelse for drikkevarer som inneholder 22 prosent alkohol eller mer, men har blitt mindre populært de siste årene.

Foto: Gorm Kallestad

Selv om det er splid blant historikere om opprinnelsen til brennevinets dag, er en ting sikkert:

25. mars er den store brennevinsdagen. I alle fall i Lofoten.

– Det er flere forklaringer på hvordan denne merkedagen oppstod, og de fleste ser ut til å stamme fra lofotfiskerne. Men forklaringene spriker ganske mye, sier Terje Andreas Eikemo, professor i sosiologi ved NTNU.

– Fra demonstrasjon til feiring. Dagen er blitt knyttet til markeringen av motstanden mot sprithandelen, den skulle markere avslutningen av lofotfisket, eller den er knyttet til førstereisens skål, fortsetter han.

Terje Andreas Eikemo, professor på institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

Terje Andreas Eikemo er professor på institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

Foto: Pressefoto

Man må feire sammen

– Jeg tar utgangspunkt i at dagen ikke er en feiring av alkoholen, men av nordnorsk kulturarv og lofotfiskerne spesielt.

Eikemo mener derfor at dette er en dag man fortsatt burde feire.

– Selvfølgelig skal det feires, men ikke alene. Feiring er en form for seremoni, og seremonier er like gamle som menneskeheten selv. Så jeg skal ta en skål, men ikke alene.

Han legger også vekt på at det kan være positivt å feire en dag med så dype røtter, spesielt i en tid hvor mennesker bruker mye tid foran en skjerm.

– I en tid hvor smarttelefonene har tatt over det meste av mellommenneskelig kommunikasjon er viktigheten av seremonier, hvor folk kan møtes og føle fellesskap, nærhet og tilhørighet, viktigere enn noen gang. Den store brennevinsdagen er en markering av en felles identitet og kulturarv.

Skål!
Illustrasjonsbildet

Skål!

Foto: Colourbox

Ikke lenger forbeholdt mennene på fiske

Alkovettorganisasjonen Av-og-Til sier at mye har endret seg i Norge siden de store feiringene i Lofoten på 1700- og 1800-tallet.

– Kun de siste 50 årene har det endret seg mye. I dag drikker det store flertallet i Norge alkohol, og vi er blitt mer likestilte når det gjelder drikking. Alkohol er ikke lengre forbeholdt mennene ute på fiske, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-Til.

– Så er vi glade for at alkoholfrie alternativer er i vinden!

Ragnhild Kaski, Generalsekretær i Av-og-til.

Ragnhild Kaski er generalsekretær i Av-og-til.

Foto: Bård Gundersen

Drikker mer i ferier

Ifølge Av-og-Til drikker nordmenn mest når det er ferie og fritid.

Og Kaski har noen råd for dem som ønsker å feire brennevinets dag:

– Skal du tilbringe påska med egne eller andres barn, kan det være en grei huskeregel å drikke maks to glass, eller ingenting. Det kan være greit å minne om at alkohol kan være en dårlig kombo med å være ute på tur i kaldt og dårlig vær.

Selv syntes hun at pekefingerregelen til Lofotfiskerne på 1770-tallet er like greit å følge den dag i dag.

– Det skulle ikke drikkes så mye at det gikk ut over fisket dagen etterpå. Det tenker jeg er en grei kjøreregel uansett – ikke drikk så mye at det går utover planene du har lagt for dagen derpå, sier Kaski.

Les også Hva har vafler med jomfrufødsel å gjøre?

Vaffel med syltetøy

Salget har gått ned

Butikksjef for Vinmonopolet i Kautokeino og Alta, Peter Kromann, sier at folk har blitt mye mer interessert i drikke til mat, særlig i påsken.

– Tendensen er at salget av brennevin er nedadgående, også ved høytider.

Men det er en type drikke som folk har begynt å kjøpe mer av.

– Der du kan si vi har størst vekst prosentvis, det er faktisk på alkoholfrie produkter, sier Kromann i Vinmonopolet.