Hopp til innhold

Den eventyrlige vinterturismen går mot nye høyder

Nord-Norge var mest populært blant utenlandske turister forrige vinter. Nå peker alt mot at årets vintersesong blir enda heftigere.

Turister på hvalsafari

Alt tyder på at i år vil det komme flere turister som vil oppleve både nordlys og hvalsafari.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Ytterst på Kvaløya i Tromsø kommune står åtte utenlandske turister på kaia, ikledd overlevingsdrakter. Det er fortsatt ei uke til hvalsafari-sesongen starter, likevel vil de være med til sjøs.

– Jeg ville komme til Tromsø fordi jeg ble fascinert av nordlyset da vi lærte om det i engelsktimen, sier tyske Leonie Deborah Buch.

Turistboom

Tyske Leonie Deborah vil i likhet med andre turister få med seg naturopplevelser i Norge.

Foto: Marita Andersen / NRK

Hvalsesongen er ikke ordentlig i gang ennå, men nordlysturistene som siden september har strømmet til landsdelen vil gjerne oppleve mye mens de er her.

I likhet med Leonis familie og deres venner fra Storbritannia, er det naturopplevelser turistene søker.

At guiden er skeptisk til at de vil få se hval, legger ingen demper på Leonies forventninger.

– Jeg håper på å se mange hvaler, sier hun, før hun går ombord i båten.

Økning i september

I Nord-Norge har vinterturismen økt eksplosivt de siste årene. 2016 ble et rekordår, og Troms var det fylket med størst vekst når det gjelder utenlandske gjestedøgn i hele landet.

På kontoret til Visit Tromsø sier reiselivssjef Chris Hudson at alt tyder på at årets sesong kan bli enda travlere for reiselivet enn rekordåret 2016.

Turistboom

Flere reiser til nord, og da må opplevelsene selvfølgelig dokumenteres.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

– Tilbakemelding fra hotellnæring er veldig positiv. Allerede er de nesten fullbooket i romjulen, så vi vet at strømmen av turister kommer. I tillegg har kapasiteten på Airbnb-tilbudet i Tromsø økt med hundre prosent det siste året, så vi ser at lokalbefolkninga ser potensialet for å ta imot gjester, sier han.

Selv selger Visit Tromsø turopplevelser til turister, og i september økte salget av nordlysturer og andre opplevelser med 33 prosent sammenlignet med året før.

Også Avinor bekrefter at antallet reisende øker sterkt. Joachim Wester Andresen sier at flyselskapene setter opp flere avganger til både Tromsø og Bodø denne vinteren.

– Tromsø får 62 prosent økning i antall seter på direkteruter fra utlandet og ti prosent vekst på Oslo-ruta, som også bringer mange turister inn. Bodø får prosent vekst i setekapasiteten fra Oslo, sier han.

Fylkene med høyest vekst

Fylke

Antall utenlandske gjestedøgn

Vekst i prosent

Troms

396.776

32

Svalbard

49.564

23

Hedmark

278.644

22

Møre og Romsdal

482.655

18

Sogn og Fjordane

658.084

15

Buskerud

599.619

15

Nord-Trøndelag

97.966

15

Østfold

105.080

14

Nordland

514.315

12

Hordaland

1.287.867

12

Oversikt over utenlandske gjestedøgn i 2016.

Hvalen kommer

Ytterst ute i havgapet er turistene spente på om de får et glimt av hval, til tross for at det ikke er sesong. Og synet som møter dem i horisonten skuffer ikke, nemlig en flokk med spekkhoggere.

– Vi så hvalene og det var nydelig å se de i sitt naturlig element, jeg har drømt om dette. Det var helt fantastisk, sier Leonie.

Havforskningsinstituttet har filmet hvalen og silden. Det ga unike bilder om etegildet.

Se de unike hvalbildene fra Havforskningsintituttet.

Nyheter fra Troms og Finnmark